Reteaua Corect

India a aprobat primul vaccin anti-Covid din lume bazat pe ADN

Scris de newsreporter in 21 august 2021 la 10:22, in ScIT. 702 vizualizari Intra in discutie TaguriADN, aprobat, covid, India, vaccin, ZyCov-D shortlinkhttp://crct.ro/nyiX

Organismul de reglementare a medicamentelor din India a aprobat pentru utilizare de urgenţă primul vaccin anti-Covid din lume bazat pe ADN, relatează BBC, potrivit Știripesurse.

Serul ZyCoV-D, administrat în trei doze, fără utilizarea unui ac, previne simptomele bolii în proporţie de 66%, potrivit datelor preliminare ale unui studiu citate de dezvoltatorul vaccinului, Cadila Healthcare.

Compania are în plan să producă anual până la 120 de milioane de doze din acest al doilea vaccin anti-Covid dezvoltat în India.

Anterior, vaccinurile bazate pe ADN au funcţionat bine la animale, dar nu la oameni.

Până în prezent, India a administrat peste 570 de milioane de doze din trei vaccinuri aprobate spre utilizare - Covishield, Covaxin şi Sputnik V.

Aproximativ 13% dintre adulţi au fost complet vaccinaţi şi 47% au primit cel puţin o doză, de la începutul campaniei, în ianuarie.

Cadila Healthcare a spus că a derulat cel mai mare studiu clinic pentru vaccin în India de până acum, implicând 28.000 de voluntari în mai mult de 50 de centre.

Este şi prima dată, a susţinut compania, când un vaccin anti-Covid a fost testat pe tineri în India - cu o mie de persoane din grupa de vârstă 12 - 18 ani. Serul s-a dovedit a fi „sigur şi foarte bine tolerat” pe această grupă de vârstă.

A treia fază-cheie a studiului clinic a fost derulată în perioada de apogeu al celui de-al doilea val de infecţii din ţară. Dezvoltatorul vaccinului consideră că asta reafirmă „eficienţa serului împotriva tulpinilor mutante” ale coronavirusului, mai ales împotriva variantei Delta.

„Sunt foarte încântat legat de acest vaccin, pentru că oferă un bun potenţial. Dacă acest ser funcţionează, viitorul vaccinării devine, logistic, mai simplu”, a spus profesorul Shahid Jameel, reputat virusolog.

ADN-ul şi ARN-ul reprezintă molecule care duc informaţia genetică ce trece de la părinţi la copii.

Ca alte vaccinuri, cel bazat pe ADN, odată administrat, invaţă sistemul imunitar al corpului să lupte împotriva virusului real.

ZyCoV-D foloseşte plasmidele, care conţin informaţie genetică, pentru a duce serul între două straturi ale pielii. Plasmidele transportă informaţia către celule pentru a forma proteina-ţepuşă, pe care virusul o foloseşte pentru a se agăţa şi intra în celulele umane.

Cele mai multe dintre vaccinurile anti-Covid funcţionează prin instruirea corpului să creeze un fragment din proteina-ţepuşă pentru a determina sistemul imunitar al unei persoane să producă anticorpi şi să se înveţe să lupte cu virusul.

ZyCov-D este primul vaccin din lume bazta pe ADN aprobat pentru utilizare la oameni.

În Statele Unite, spre exemplu, sunt mai multe vacinuri pe bază de ADN aprobate spre utilizare, dar doar la animale, inclusiv unul pentru o boală a cailor şi unul pentru un cancer de piele al câinilor.

Mai mult de 160 de vaccinuri bazate pe ADN sunt testate pe oameni în studii derulate în SUA. Cele mai multe sunt dedicate tratării cancerelor şi o treime dintre ele, pentru HIV.

ZyCov-D este şi primul vaccin al Indiei împotriva Covid-19 administrat fără ac. El este administrat cu ajutorul unui dispozitiv, cu capăt de unică folosinţă, care utilizează un flux mic de fluid ce penetrează pielea şi duce serul către ţesutul corespunzător.

Oamenii de ştiinţă spun că vaccinurile bazate pe ADN sunt relativ ieftine, sigure şi stabile. Ele pot fi stocate la temperaturi cuprinse între -2C şi 8C.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.