Reteaua Corect

Furtună în lumea științifică pe tema cancerului

Scris de newsreporter in 03 octombrie 2019 la 09:31, in ScIT. 129 vizualizari Intra in discutie TaguriAmerican College of Physicians, cancer, carne, consum, grade, studiu shortlinkhttp://crct.ro/nv4H

Numeroase țări recomandă limitarea consumului de carne roșie și procesată, pentru a preveni cancerul și bolile de inimă, dar o reexaminare a zeci de studii anterioare, efectuată de cercetători independenți, arată că riscul potențial este slab și dovezile nesigure, creând o furtună în lumea științifică, scrie AFP, potrivit HotNews.ro.

O echipă de cercetători din șapte țări "sfătuiește adulții să continue consumul actual de carne roșie", respectiv în medie trei - patru porții pe săptămână în America de Nord și în Europa. Același consemn pentru carnea procesată, potrivit recomandărilor publicate luni în revista Annals of Internal Medicine, publicată de American College of Physicians.

Multiplele studii reanalizate de acest grup arată că reducerea consumului de carne roșie la trei porții de carne roșie pe săptămână reduce mortalitatea provocată de cancer cu șapte morți la o mie de persoane, o reducere considerată modestă de oamenii de știință în discuție. Cu alte cuvinte: gradul de certitudine al acestei statistici este "redus".

Pentru carnea procesată și bolile cardiovasculare și diabet, calitatea dovezilor este considerată "foarte slabă" de echipă, care a recurs la o metodologie denumită GRADE.

"Sunt reduceri foarte slabe ale riscului de cancer, boli de inimă și diabet și, între altele, dovezile sunt nesigure", a rezumat Bradley Johnston, profesor asociat de epidemiologie la universitatea Dalhousie din Canada și directorului grupului NutriRECS, care a redactat recomandările.

"Putem spune că există o reducere a riscului sau că nu există", a adăugat el.

Prin noua analiză, cercetătorii afirmă că doresc să consolideze domeniul recomandărilor nutriționale, pe care le consideră aparținând unei "școli vechi" prea axată pe beneficiile societății și nu ale individului, pentru a merge spre o medicină mai personalizată.

"Noi oferim oamenilor cea mai bună estimare a adevărului, care este nesigură. După propriile preferințe, ei pod decide să reducă sau să elimine" carnea roșie sau procesată, a continuat Bradley Johnston.

"Dar recomandarea noastră este ca, pentru majoritatea oamenilor, cea mai bună abordare este să continue, având în vedere foarte slaba reducere a riscurilor și incertitudinea dovezilor".

Alegeri individuale

Reducerea consumului de carne roșie și procesată este unul dintre stâlpii recomandărilor în materie de nutriție în numeroase țări.

Centrul internațional de cercetare asupra cancerului, agenție a Organizației Mondiale a Sănătății, clasează carnea roșie drept "probabil cancerigenă" și pe cea procesată "cancerigenă".

Recomandările publicate luni au stârnit deci un val de critici în mediul experților în nutriție și în epidemiologie, disciplina care studiază raportul dintre boli și factorii care le pot provoca.

Deși aprobă rigoarea noii analize, mulți nu sunt de acord cu filosofia concluziilor.

Riscul cancerului colorectal legat de carnea procesată este poate slab, arată astfel profesorul Tim Key, director adjunct al unității pentru epidemiologia cancerului la Oxford, dar la nivelul unei populații nu este neglijabil.

Word Cancer Research Fund a indicat că nu îi va schimba recomandările: "Ne menținem încrederea în cercetarea riguroasă efectuată de 30 de ani", a declarat directoarea de cercetări Giota Mitrou.

"Este deprimant că totul tinde să indice că, după acești ani și milioane de participanți la studii, nu știm în continuare foarte multe", concluzionează Kevin McConway, profesor emerit de statistică la Open University.

Recomandările publicate luni au fost aprobate de 11 dintre cei 14 cercetători care au format panelul.

"Oamenii ar trebui să le utilizeze pentru a face alegeri mai bine informate, în loc ca organizații să le spună autoritar ce trebuie să facă", arată Bradley Johnston.

HotNews.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.