Cercetătorii avertizează că topirea gheții din această regiune stabilă din punct de vedere istoric poate fi un semn prevestitor pentru evenimentele viitoare, potrivit Live Science.
Fotografiile luate din satelit dezvăluie dispariția bruscă a platformei de gheață denumită Conger din Antarctica de Est, între 14 și 16 martie 2022. ”Peretele de gheață Conger a fost probabil acolo de mii de ani și nu va mai fi vreodată”, a spus glaciologul Peter Neff de la Universitatea Minnesota.
Platforma de gheață s-a micșorat încet în anii ’70, dar topirea accelerată din ultima vreme a precedat colapsul brusc din această lună.
Trebuie menționat faptul că Antarctica este împărțită în două zone, Est și Vest, iar lanțul muntos transantarctic separă cele două jumătăți. În Antarctica de Vest, gheața este mai instabilă decât în est, așa că acolo se observă adesea topirea gheții și prăbușirea platformei.
În schimb, Antarctica de Est este una dintre cele mai reci zone de pe Pământ și din această cauză, colapsul este nemaiauzit acolo. Această prăbușire recentă este primul colaps major produs aici, din istoria omenirii.
Fenomenul s-a petrecut în timpul unei perioade cu temperaturi neobișnuit de ridicate în regiune. Astfel, Stația Concorde a raportat înregistrarea unei temperaturi de minus 11,8 grade Celsius pe 18 martie, cea mai caldă vreme din luna martie, observată vreodată.
Ea este cu peste 40 de grade Celsius mai ridicată decât mediile sezoniere, în Antarctica. Fenomenele de acest gen din Antarctica sunt datorate schimbărilor climatice, încălzirii globale, fiind un factor care duce la creșterea nivelului mării în întreaga lume.
Video pe Ziare.com
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.