Reteaua Corect

Fenomen neașteptat în estul Antarcticii, prima dată în istorie

Scris de newsreporter in 30 martie 2022 la 10:52, in ScIT. 654 vizualizari Intra in discutie Taguriantarctica, copals, gheata shortlinkhttp://crct.ro/nznb

Oamenii de știință de la Universitatea din Minnesota, Statele Unite, au anunțat un fenomen nemaiîntâlnit în estul Antarcticii, o regiune care este una dintre cele mai reci zone de pe planeta Pământ. Astfel, o platformă uriașă de gheață care acoperea o suprafață de dimensiunea orașului New York sau Romei, s-a prăbușit în ocean, în mod neașteptat, scrie Ziare.com.

Cercetătorii avertizează că topirea gheții din această regiune stabilă din punct de vedere istoric poate fi un semn prevestitor pentru evenimentele viitoare, potrivit Live Science.

Fotografiile luate din satelit dezvăluie dispariția bruscă a platformei de gheață denumită Conger din Antarctica de Est, între 14 și 16 martie 2022. ”Peretele de gheață Conger a fost probabil acolo de mii de ani și nu va mai fi vreodată”, a spus glaciologul Peter Neff de la Universitatea Minnesota.

Platforma de gheață s-a micșorat încet în anii ’70, dar topirea accelerată din ultima vreme a precedat colapsul brusc din această lună.

Trebuie menționat faptul că Antarctica este împărțită în două zone, Est și Vest, iar lanțul muntos transantarctic separă cele două jumătăți. În Antarctica de Vest, gheața este mai instabilă decât în est, așa că acolo se observă adesea topirea gheții și prăbușirea platformei.

În schimb, Antarctica de Est este una dintre cele mai reci zone de pe Pământ și din această cauză, colapsul este nemaiauzit acolo. Această prăbușire recentă este primul colaps major produs aici, din istoria omenirii.

Fenomenul s-a petrecut în timpul unei perioade cu temperaturi neobișnuit de ridicate în regiune. Astfel, Stația Concorde a raportat înregistrarea unei temperaturi de minus 11,8 grade Celsius pe 18 martie, cea mai caldă vreme din luna martie, observată vreodată.

Ea este cu peste 40 de grade Celsius mai ridicată decât mediile sezoniere, în Antarctica. Fenomenele de acest gen din Antarctica sunt datorate schimbărilor climatice, încălzirii globale, fiind un factor care duce la creșterea nivelului mării în întreaga lume.

Video pe Ziare.com

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.