Reteaua Corect

Einstein, confirmat din nou de o descoperire bizară privind găurile negre

Scris de newsreporter in 31 iulie 2021 la 12:49, in ScIT. 688 vizualizari Intra in discutie TaguriDan Wilkins, einstein, eruptii, gaura neagra, raze X shortlinkhttp://crct.ro/nycH

Analizând razele X emise de o gaură neagră supermasivă din centrul unei galaxii aflate la o distanță de 800 de ani-lumină, astrofizicianul Dan Wilkins de la Universitatea Stanford a observat o serie de erupții luminoase de raze X - interesante dar nu necunoscute - înainte ca telescoapele să înregistreze ceva neașteptat: erupții suplimentare de raze X care erau mai mici, mai târzii și de „culori” diferite, scrie HotNews.

Potrivit fundamentelor teoretice, aceste ecouri luminoase sunt consecvente cu razele X reflectate din spatele găurii negre - dar chiar și o înțelegere de bază a găurilor negre ne spune că acesta este un loc bizar pentru detectarea luminii. „Orice rază de lumină care intră în gaura neagră nu mai iese, așa că nu ar trebui să putem vedea nimic ce se află în spatele găurii negre”, afirmă Wilkins.

Însă o altă trăsătură bizară a găurilor negre a făcut această observație posibilă. „Motivul pentru care putem vedea acest lucru este fiindcă gaura neagră deformează spațiul-timp, distorsionând lumina și răsucind câmpul magnetic în jurul său (a găurii)”, explică Wilkins.

Descoperirea bizară a fost detaliată într-un studiu publicat pe 28 iulie în revista Nature, fiind prima observare directă a luminii din spatele unei găuri negre - un scenariu care a fost prezis de teoria relativității generale a lui Einstein dar niciodată confirmat până acum.

„În urmă cu 50 de ani, când astrofizicienii au început să speculeze despre modul în care câmpul magnetic s-ar putea comporta în apropierea unei găuri negre, ei nu aveau nicio idee că într-o zi noi am putea avea tehnicile de a observa direct acest lucru și vedea teoria relativității generale a lui Einstein în acțiune”, afirmă Roger Blandford, profesor de fizică la Stanford și coautor al studiului, citat de SciTechDaily.

HotNews

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.