Reteaua Corect

Drumul lung și plin de obstacole al SpaceX

Scris de newsreporter in 27 Mai 2020 la 12:23, in ScIT. 767 vizualizari Intra in discutie Taguriastronauti, falcon1, racheta, spaceX shortlinkhttp://crct.ro/nw9n

Space Exploration Technologies Corp., cunoscută sub numele de SpaceX, urmează să trimită doi astronauți în spațiu miercuri. În ciuda faptului că încă nu a atins încă 20 de ani vechime, compania a dezvoltat o aură mistică în jurul său. La data de 28 septembrie 2018, prima sa rachetă Falcon 1 s-a lansat pentru a patra oară, scrie Descoperă.ro.

„Am greșit primele trei lansări. Din fericire, a patra lansare a funcționat. Erau ultimii bani pe care îi aveam și ar fi fost sfârșitul pentru SpaceX. Dar norocul ne-a surâs în acea zi”, a spus Elon Musk, fondatorul și inginerul șef al companiei, în 2017.

„Am început cu doar câțiva oameni, care nu știau prea bine cum să producă rachete. Motivul pentru am ajuns eu să fiu inginerul șef a fost pentru că nu am putut angaja pe nimeni. Nu am avut de ales, nimeni bun nu ni s-a alăturat”, a explicat Musk.

Născut în Africa de Sud, Musk a emigrat în Canada la vârsta de 17 ani. Apoi s-a dus în SUA unde și-a clădit averea în Silicon Valley cu ajutorul startup-ului PayPal.

Drumul lung și plin de obstacole al companiei SpaceX

​Scopul SpaceX, atunci când a fost incorporat în 14 martie 2002, a fost să producă rachete low-cost pentru a călători într-o bună zi pe Marte, dar și mai departe.

Al 11-lea angajat din acel an s-a dovedit a fi unul bun. Gwynne Shotwell, care era responsabilă de business development, a devenit curând mâna dreaptă a lui Elon Musk.

​În industria spațială, cei doi au privilegiul să fie cunoscuți doar după prenume, scrie ScienceAlert.

„Elon are viziune, dar ai nevoie de cineva care poate executa un plan. Acel om e Gwynne”, a spus Scott Hubbard, professor la Universitatea Stanford și fost director al Centrului de Cercetare Ames al NASA.

​Hubbard l-a cunoscut pe Musk în 2001, atunci când antreprenorul de 30 de ani făcea primii pași în industria spațială.

​Shotwell, în vârstă de 56 de ani, a devenit președintele și COO al SpaceX în 2008. Se descrie drept o tocilară și a absolvit Universitatea Northwestern cu o licență în inginerie mecanică.

​Atunci când Elon vorbește despre colonizarea Planetei Roșii, Gwynne este cea care desfășoară prezentări comerciale și asigură contracte.

„Nu am nicio fărâmă de creativitate în mine. Sunt un analist, dar ador asta”, a spus Shotwell în 2013.

Rachete refolosibile

​Echipa a început să câștige credibilitate în 2006. SpaceX avea doar 80 de angajați și nu ajunsese încă pe orbită. Prin comparație, acum are 8.000 de angajați. Totuși, NASA le-a oferit un contract pentru dezvoltarea unui vehicul care ar putea realimenta Stația Spațială Internațională (ISS).

SpaceX a avut success în 2012. Capsula sa Dragon a acostat pe ISS, fiind prima compania privată să facă acest lucru. Apoi, în 2015, după multe eșecuri și prăbușiri, SpaceX a aterizat primul stadiu al rachetei Falcon 9, succesorul lui Falcon 1, în siguranță pe Pământ.

Astfel, era rachetelor refolosibile a început.

„Falcon 9 este mai simplu și are costuri mai reduse”, spune Glenn Lightsey, profesor în inginerie la Georgia Tech. ​Rachetele au fost construite sub un singur acoperiș, în zona Hawthorne din Los Angeles.

Formula SpaceX s-a dovedit seducătoare pentru clienți. În ultimii trei ani, compania a lansat mai multe rachete ca Arianespace. În 1028, SpaceX a lansat mai multe rachete ca Rusia.

​Astfel, după ce a cucerit piața de lansări private, SpaceX a luat o parte și mai mare din lansările publice și militare. Încă sponsorizată de NASA, compania urmează să devină prima companie privată care lansează astronauți în spațiu.

În ciuda unei întârzieri de câțiva ani, Crew Dragon este pregătit înainte de Starliner al lui Boeing. Musk vrea să construiască și următorul modul lunar al NASA.

​Giganții industriei au criticat SpaceX pentru „aroganța” sa, dar „motivul real a fost că a reprezentat o amenințare pentru modul lor de afaceri și pentru profitul lor”, a spus Lori Garver, fost administrator adjunct al NASA.

​Acum Shotwell este cea care le dă lecții competitorilor. „Trebuie să treci prin acele lecții grele”, a spus ea la o conferință a NASA, amintind despre multitudinea de probleme care a dominat începuturile SpaceX.

​„Cred că uneori industria aerospațială se teme de eșec în fazele de dezvoltare”, a completat aceasta.

Galerie foto pe Descoperă.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.