Reteaua Corect

Dezvăluire crucială a astronomilor de la MIT și Harvard: Imagini cu momentul Big Bang

Scris de newsreporter in 26 martie 2022 la 12:01, in ScIT. 681 vizualizari Intra in discutie TaguriBig Bang, simulare, thesan shortlinkhttp://crct.ro/nzlU

Oamenii de știință susțin că nașterea universului a început cu explozia Big Bang produsă în urmă cu aproximativ 13,8 miliarde de ani, după care expansiunea a continuat până astăzi, scrie Ziare.com.

Acum, astronomii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) și de la Universitatea Harvard au creat simularea în care este prezentată cum lumina s-a împrăștiat prin cosmos în timpul universului timpuriu.

Această perioadă este denumită epoca reionizării, fiind un eveniment care a semnalat dispariția ”erei întunecate” a universului, când nu existau galaxii, stele sau planete, potrivit Daily Mail.

Noua simulare a oamenilor de știință a fost creată pe unul dintre cele mai puternice computere din lume, SuperMUC-NG, pe parcursul a 30 de milioane de ore. Analiza ar fi necesitat mai mult de 3.500 de ani pentru a fi finalizată pe un calculator normal.

Uluitorul videoclip face parte dintr-o suită de simulări ale unei serii de lucrări acceptate pentru publicare în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Simulările au fost denumite Thesan, după zeița etruscă a zorilor de zi. ”Majoritatea astronomilor nu au laboratoare unde să efectueze experimente. Scara spațiului și timpului sunt prea mari, așa că singura modalitate prin care putem face exeprimente este pe computere”, a spus Rahul Kannan, astrofizician de la Centrul Harvard din Statele Unite și autorul principal al lucrării.

”Noi suntem capabili să facem ecuații de bază ale fizicii și modele teoretice pentru a simula ceea ce s-a întâmplat în universul timpuriu. Thesan urmărește modul în care lumina din aceste prime galaxii interacționează cu gazul în primul miliard de ani și transformă universul din stadiul neutru în cel ionizat”, a spus astrofizicianul.

Se crede că Big Bang-ul a dezlănțuit o valoare colosală de energie și materie într-o clipă, apoi a aruncat-o omnidirecțional cu viteza luminii, pe măsură ce temperaturile din întreg cosmosul au depășit 1.000 de trilioane de grade Celsius, în primele câteva nanosecunde ale existenței timpului.

În următoarele două sute de milioane de ani, timp în care universul s-a răcit, au apărut atomii reali precum hidrogenul și heliul, acestea sunt cunoscute ca era întunecată din cauza stelelor care nu existau încă, pentru a oferi lumină.

Simularea cercetătorilor a cuprins perioada de reionizare cosmică analizând intercațiunile cu gazele, gravitația și radiațiile într-un spațiu de 100 de milioane de ani-lumină.

”Thesan acționează ca o punte către universul timpuriu. Este destinat să servească drept omologul ideal de simulare pentru viitoarele observații, care sunt gata să ne modifice în mod fundamental înțelegerea cosmosului”, a spus Aaron Smith, membru NASA Einstein de la MIT.

Video pe Ziare.com

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.