Reteaua Corect

DESCOPERIRE rară la Pompei

Scris de newsreporter in 07 noiembrie 2021 la 11:46, in ScIT. 806 vizualizari Intra in discutie Taguricamera, CAR, descoperire, pompei, sclavi shortlinkhttp://crct.ro/nyGc

Arheologii de la Pompei au anunţat sâmbătă că au descoperit vestigiile unei „camere de sclavi”, o descoperire excepţional de rară într-o vilă romană distrusă de erupţia vulcanului Vezuviu acum 2.000 de ani, potrivit AFP, citat de Știripesurse.

Mica încăpere care adăposteşte trei paturi, unul de mărimea unui copil, opt amfore, un ulcior de ceramică şi un cufăr din lemn, a fost descoperită în timpul săpăturilor de la vila din Civita Giuliana, un cartier situat la câteva sute de metri nord de parcul arheologic din Pompei, acoperit în anul 79 după Hristos.

Acolo a fost descoperit, la începutul anului, un mare car de ceremonie, în stare excelentă. Potrivit arheologilor, camera a fost probabil ocupată de sclavii care se ocupau de car.

„Este o fereastră despre realitatea precară a acestor oameni care apar rar în izvoarele istorice, scrise aproape exclusiv de oameni care aparţineau elitei”, a observat directorul general al sitului arheologic din Pompei, Gabriel Zuchtriegel. Această „mărturie unică” despre felul în care „trăiau cei mai slabi din societatea antică (...) este cu siguranţă una dintre cele mai grozave descoperiri din viaţa mea de arheolog”, a adăugat el în comunicatul de presă.

Camera de 16 metri pătraţi era situată între un dormitor şi o debara.

Cufărul din lemn conţinea obiecte din metal şi ţesături care par a face parte din hamul cailor care trăgeau carul. De altfel, pe unul dintre paturi a fost găsit un ax de car.

Carul a fost descoperit într-un pridvor în faţa grajdului unde, deja în 2018, au fost găsite resturile a trei cabaline.

„Această cameră, datorită stării sale de conservare excepţională, ne oferă date despre realitatea zilnică a sclavilor”, a subliniat parcul arheologic.

Paturile au fost făcute din mai multe scânduri de lemn lucrate grosier, care puteau fi ajustate în funcţie de ocupantul său iar picioarele erau din funii acoperite cu pături. Două paturi măsoară 1,70 metri lungime şi al treilea, 1,40 metri. Potrivit autorităţilor parcului, cei trei sclavi formau probabil o familie.

Sub paturi, au fost găsite obiecte personale, în special amfore şi ceea ce ar putea fi o oală de cameră.

Încăperea era luminată de o mică fereastră. Nu există urme de decoraţiuni murale, doar un semn lăsat de un felinar.

Săpăturile au fost realizate în cadrul unui program de luptă contra tâlharilor de morminte, în special activi în această zonă din Italia, plină de comori arheologice încă de descoperit.

Vila din Civita Giuliana este ţinta jafurilor în mod sistematic de mai mulţi ani şi pare că o parte din „moştenirea arheologică” a „camerei sclavilor” a fost furată, potrivit parcului arheologic. Reprezentanţii acestuia spun că sunt în căutarea celui de-al doilea car, conform news.ro.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.