Reteaua Corect

De ce visele oamenilor urmează un tipar diferit, în funcție de zona în care trăiesc?

Scris de newsreporter in 30 noiembrie 2023 la 10:51, in ScIT. 372 vizualizari Intra in discutie Taguricosmar, salvat, tipar, vis, zona shortlinkhttp://crct.ro/nChl

Chiar dacă nu există un consens în mediul științific cu privire la motivul pentru care visăm, toți o facem. Și toți experimentăm de-a lungul vieții vise mai plăcute sau mai puțin plăcute. În ceea ce privește coșmarurile, oamenii de știință au reușit să identifice un tipar. Însă, foarte interesant, acesta este diferit de la o zonă la alta a planetei, scrie HotNews.

În ordinea asta de idei, o echipă de cercetători de la Universitatea din Toronto a întreprins un experiment care s-a derulat pe durata a aproape opt ani. În tot acest timp, ei au înregistrat și notat în detaliu visele mai multor subiecți din Elveția, Belgia și Canada. În același timp, au făcut un test similar în rândul comunităților tribale BaYaka din Congo, respectiv Hadza din Tanzania. Și aici au început să apară lucrurile cu adevărat interesante.

Coșmarurile persoanelor din comunitățile africane amintite au câteva teme comune. Spre exemplu, oamenii visează că sunt urmăriți de un animal sălbatic, că se prăbușesc într-o fântână etc. Numai că, mai toate visele se finalizează cu personajul care visează fiind salvat de un alt membru al comunității. Iar asta, în opinia specialiștilor, arată rolul important pe care îl joacă legăturile sociale în astfel de grupuri umane.

În lumea occidentală, coșmarurile urmează iar câteva linii directoare comune. Oamenii visează că sunt urmăriți, că pierd pe cineva drag, că pică un examen important șamd. Diferența este că, în astfel de vise, nu intervine ajutorul celor din jur. Iar asta trădează nivelul de anxietate și stres pe care îl trăiește o persoană, stări cu care, în lumea despre care vorbeam, se confruntă adesea de una singură.

Autorii studiului care a fost publicat pe pagina universității amintite susțin că visele sunt influențate de diferențele socio-culturale care se regăsesc în varii zone ale planetei. Studiul nu explică însă, așa cum subliniam, motivul pentru care oamenii visează. Una dintre cele mai cunoscute ipoteze cu privire la motivul pentru care visăm spune că visele sunt o simulare a pericolelor pe care un om le poate întâlni în viața de zi cu zi.

Astfel, creierul îl pregătește în felul acesta pe individ pentru încercările cotidiene. Există însă multe alte aspecte care necesită o explicație și care nu se regăsesc în modelul simulării. Spre exemplu, de ce unele vise pot fi extrem de ciudate, și de ce în ele apar situații care nu se regăsesc în viața cotidiană.

HotNews

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.