Reteaua Corect

Criosfera Pământului se micșorează anual cu aproape 90.000 de kilometri pătrați

Scris de newsreporter in 03 iulie 2021 la 10:57, in ScIT. 575 vizualizari Intra in discutie Taguricrisfera, micsorare shortlinkhttp://crct.ro/ny4m

Criosfera globală, alcătuită din toate zonele Pământului acoperite de apă înghețată, s-a micșorat în medie cu aproximativ 87.000 km² anual între 1979 și 2016 din cauza schimbărilor climatice, potrivit unui nou studiu citat de HotNews.

Cercetarea este prima care a realizat o estimare globală a suprafeței planetei noastre acoperite de gheață, zăpadă și permafrost. Dimensiunea suprafeței acoperite de apă înghețată este la fel de importantă ca masa acesteia deoarece suprafața albă reflectă foarte eficient lumina solară, răcind planeta. Modificările în dimensiunea sau locația gheții și a zăpezii pot afecta temperaturile aerului, nivelul oceanelor și mărilor și circulația curenților oceanici.

„Criosfera este unul dintre cei mai sensibili indicatori climatici și primul care demonstrează o lume în schimbare”, afirmă autorul principal Xiaoqing Peng, geograf la Universitatea Lanzhou, adăugând că „modificarea în dimensiune [a criosferei] reprezintă o schimbare globală majoră, nu una regională sau o problemă locală”.

Micșorarea a avut loc preponderent în Emisfera Nordică, criosfera înregistrând aici o pierdere anuală de aproximativ 102.000 km², o suprafață aproape egală cu cea a Islandei. Aceste pierderi au fost ușor contrabalansate de creșterea din Emisfera Sudică unde suprafața acoperită de apă înghețată s-a extins cu aproximativ 14.000 km² în fiecare an, în mare parte în jurul Antarcticii.

Criosfera încapsulează aproape trei sferturi din apa potabilă a Pământului iar în unele zone montane retragerea ghețarilor amenință sursele de apă ale locuitorilor din împrejurimi. Cercetătorii și-au publicat studiul în Earth’s Future, revista interdisciplinară a Uniunii Geofizice Americane, relatează SciTechDaily.

HotNews

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.