Reteaua Corect

Cine deține operele de artă realizate de Dall-E și Midjourney,

Scris de newsreporter in 11 septembrie 2022 la 10:49, in ScIT. 373 vizualizari Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nA9h

În 2022, inteligența artificială ne-a făcut pe toți artiști. Prin intermediul unor algoritmi de inteligență artificială precum Dall-E și Midjourney, este surprinzător de ușor să obții niște tablouri originale la care ai contribuit prin intermediul unor comenzi în format text, scrie Playtech.

Nu a durat mult, din momentul în care un algoritm de inteligență artificială a creat prima manifestare artistică pe baza cuvintelor unui profan, până când cineva s-a gândit să vândă rezultatul. În teorie, ar trebui să poți vinde doar ceea ce deții. Dacă vorbim de o lucrare artistică, un tablou, un desen, o poezie sau o melodie, poți face bani de pe urma lor doar dacă ești deținătorul drepturilor de autor, copyright. În momentul în care tot ce ai făcut tu este să tastezi niște comenzi într-o fereastră, iar AI-ul s-a ocupat de partea de creație efectivă, dacă te gândești că politica drepturilor de autor pe acea creație se complică, ai dreptate.

Drepturi de autor pe Dall-E și Midjourney

Problema, în mod previzibil, este una complexă din punct de vedere legislativ. În mod realist, în niciun colț al planetei, legislația nu a fost încă adaptată le lumea în care trăim, una în care ”roboții” au devenit artiști vizuali, iar omul este doar un asistent al acelui proces. Pe de altă parte, tocmai pentru că funcționăm în conformitate cu legile în vigoare, mecanismul este destul de clar, fie el și imperfect.

 

Tot ce faci prin intermediul unui algoritm de inteligență artificială precum Dall-E sau Midjourney, poți să vinzi, dar nu este al tău. OpenAI, laboratorul de cercetare din spatele Dall-E îți spune explicit în lista de termeni și condiții a platformei că tot ceea ce creezi prin acest sistem îi aparține, dar îți conferă toată libertatea din lume să faci ce vrei cu acele creații, inclusiv să le vinzi.

Mai este însă o problemă. Atâta timp cât acele opere de artă mai mult sau mai puțin reușite ies dintr-o inteligență artificială, nu pot fi înregistrate la birouri de copyright, drepturi de autor. Drepturile de autor au fost gândite doar pentru oameni. Degeaba face o maimuță un selfie, pentru că nu va deține drepturile de autor pe acel selfie. Probabil că legea se va actualiza, iar lucrurile se vor îmbunătăți pe această parte, dar este improbabil să se întâmple asta curând.

Ca un ultim detaliu, pentru că nu ai drepturi de autor pe ceea ce ai creat cu ajutorul unei inteligențe artificiale, nu poți să faci absolut nimic dacă altcineva îți ia o ”lucrare” și o postează în diverse colțuri ale internetului, o pune pe un tricou sau o imprimă pe o mașină. În teorie, ai putea să dai acea persoană în judecată, dar este improbabil să câștigi, având în vedere cât de greu poți atesta calitatea ta de ”autor”.

 

 

Playtech

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.