Reteaua Corect

CERN vrea să construiască un accelerator de particule de patru ori mai mare decât LHD

Pe măsură ce cel mai mare instrument științific de pe planetă intră în anii de apus, cercetătorii de la CERN se confruntă cu o întrebare: ce va urma după Large Hadron Collider? După dezbateri îndelungate, par să fi ajuns la un răspuns: un accelerator mai mare relatează, The Guardian, potrivit Hotnews.ro.

Consiliul Cern este așteptat să anunțe vineri susținerea construirii unui nou accelerator de particule cu un tunel circular de 100 de kilometri, de patru ori mai mare și de șase ori mai puternic decât LHC.

Viitorul accelerator, la care cercetătorii se referă ca Future Circular Collider (FCC), le-ar permite oamenilor de știință să vâneze particule și alte fenomene la niveluri ridicate de energie, să studieze bosonul Higgs cu precizie mai mare și ar putea oferi indicii cu privire la materia întunecată.

„Este cercetarea naturii la cele mai scurte distanțe pentru a ne uita la cele mai mici lucruri pe care le vedem...este o misiune de explorare”, a declarat înaintea ședinței consiliului CERN prof. Jon Butterworth de la University College London.

Potrivit acestuia un accelerator mai mare le-ar permite oamenilor de știință să facă măsurători fără precedent la nivel subatomic. Dacă va fi aprobat în votul de vineri, CERN va urma să evalueze fezabilitatea tehnică și financiară a FCC.

Însă unii pun sub semnul întrebării potențialul științific al construcției despre care se estimează că va costa 20 de miliarde de euro.

Deocamdată nu există garanții că noul accelerator va fi construit, fiind nevoie de investiții majore din partea statelor Uniunii Europene și a altor participanți CERN, precum Marea Britanie.

Planul Future Circular Collider a câștigat în fața unor proiecte alternative, oamenii de știință afirmând că acesta se va comporta ca o „Fabrică Higgs” care le va permite să producă un număr ridicat de bosoni Higgs și să studieze cu o precizie mai mare cum se dezintegrează, lucru care nu a fost posibil cu Large Hadron Collider.

Unele teorii sugerează că bosonul Higgs s-ar putea dezintegra în particule de materie întunecată, natura acesteia fiind unul din cele mai mari mistere din fizica modernă.

HotNews.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.