Reteaua Corect

Cele trei tulpini ale virusului gripal, explicate

Tulpinele virusului gripal sunt sezoniere, spune Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Matei Balş, precizând că circulaţia virusului de tip A este cea mai frecventă. Dintre cele trei tulpini are virusului, A, B şi C, doar primele două pot provoca epidemii sau infecţii sezoniere, scrie Mediafax.

“Aceste tulpini ale virusului gripal sunt sezoniere. Virusul gripal recunoaşte trei tulpini mari: A, B şi C. Dintre cele trei, A şi B sunt cele care pot da epidemii sau infecţii sezoniere, iar C dă situaţii mai deloc. Diferenţa între ele constă în ce complicaţii pot să genereze. De exemplu, tulpinele de tip B asociază multe infecţii al sistemului nervos central, complicaţii. Pe când cele de tip A asociază cel mai frecvent patologii pulmonare, adică afectarea plămânilor”, a spus, pentru MEDIAFAX, Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”.

 Potrivit medicului Streinu-Cercel, virusul de tip A este cel mai frecvent în această perioadă.

“În momentul de faţă, circulaţia este mai frecventă a virusului de tip A, iar din acestea tulpina aşa-zisă postpandemică, care e sezonieră, domină în proporţie de 60%. (...) Diferenţa (n.r. - dintre A şi B) este unde a fost identificat pentru prima dată virusul, în rest sunt virusuri sezoniere, nu au alte explicaţii decât faptul că sunt sezoniere”, a explicat Adrian Streinu-Cercel.

De asemenea, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, susţine că vaccinul din comerţ este eficient şi protector pentru tulpinele A şi B.

Pe de altă parte, medicul Tudor Ciuhodaru susţine că şi în cazul persoanelor sănătoase, care nu suferă de vreo boală, virusul gripal tot poate să provoace complicaţii.

“Oricine poate să facă complicaţii, oricine. Unele dintre acestea sunt severe şi greu de diagnosticat în timp real. Vorbesc de cele respiratorii şi tot felul de pneumonii. (...) Noi suntem obişnuiţi ca grupele de risc să fie vaccinate, dar nu uitaţi că oricine poate să facă boala, în special dacă nu este imunizat în prealabil. (...) Aceste complicaţii severe pulmonare, cardiace, pot crea numeroase probleme”, a spus, pentru MEDIAFAX, medicul Tudor Ciuhodaru.

Medicul a mai explicat că în multe situaţii au apărut complicaţii grave după ce pacientul a folosit medicamente nepotrivite.

“Fie au luat antibiotice nerecomandate. Aşa că, pe lângă o viroză banal,ă care evident nu răspunde la tratamentul cu antibiotice, te trezeşti cu tot felul de complicaţii în urma unor germeni rezidenţi sau efecte secundare a antibioticelor”, a explicat medicul.

Tudor Ciuhodaru precizează că este important ca în şcoli să existe cursuri de educaţie pentru sănătate

“Aud că apa şi săpunul sunt sfinte, dar ele rămân acolo sfinte dacă nu avem cunoştinţe să le folosim, adică a educaţiei pentru sănătate. Ar trebui să avem cursul la şcoală măcar ca pe un capitol la orele de Biologie, pentru că dacă nu sunt intrate din reflex anumite măsuri, banale aparent, cum trebuie să ne spălăm pe mâini şi cum trebuie să folosim batista sau şerveţelul de unică folosinţă, aceste reguli trebuie să fie cunoscute ca alfabetul sau tabla înmulţirii”, a precizat Tudor Ciuhodaru.

De asemenea, medicul spune că este important redeschiderea Institutului Naţional de Cercetare Cantacuzino pentru ca România să aibă vaccinuri ieftine.

“Până în 2015 România nu a avut probleme cu vaccinul antigripal, Cantacuzino funcţiona. Se impune redeschiderea lui de urgenţă, pentru că în clipa în care ai vaccinuri ieftine şi accesibile din surse sigure, dispar teoriile consipraţiei. Dacă în grupele de risc Ministerul Sănătăţii asigură vaccinurile, pentru ceilalţi nu asigură. Un vaccin e cam 50 de lei, pentru o familie care are de vaccinat patru membri 200 de lei e o sumă importantă. (...) Vreau să văd în România vaccinuri sigure, ieftine şi la timp”, a precizat medicul.

Numărul deceselor cauzate de virusul gripal în acest sezon a ajuns la 68. Ministrul Sănătăţii a anunţat săptămâna aceasta că a fost declarată oficial epidemia de gripă.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.