Reteaua Corect

Cel mai nebunesc proiect din istoria lumii: Neom

Scris de newsreporter in 09 septembrie 2023 la 09:01, in ScIT. 472 vizualizari Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nBSN

Saudiții au demarat construcția mega-orașului Neom. Chiar dacă pare a fi desprins dintr-un roman SF și, conform specialiștilor, ar necesita peste 300 de ani pentru a fi finalizat, o investiție estimată la aproximativ 500 de miliarde de dolari. Numele "Neom" este un amestec între cuvântul grecesc "neos," care înseamnă "nou," și "mustaqbal," care în arabă înseamnă "viitor." Potrivit experților, dacă acest proiect va fi dus la capăt, ar putea deveni cea mai mare investiție de acest fel realizată vreodată în istoria lumii, scrie Știripesurse.

Televiziunile din întreaga lume au prezentat, în ultimele zile, primele imagini cu șantierul orașului NEOM, pe care Arabia Saudită îl construiește în desert. În imagini se văd o mulțime de camioane și excavatoare, iar imaginile din satelit arată că deja linia orașului taie deșertul, creând conturul viitorului mega-oraș, scrie gadgetreport.ro.

La finala Supercupei Spaniei, desfășurată în Arabia Saudită, sponsorul principal al evenimentului a fost, bineînțeles, Neom.

Va putea Arabia Saudită să construiască acest oraș? Este o intrebare care nu își are încă un răspuns, dincolo de imaginile care arată fundația viitorului oraș sub formă de zid.

Potrivit experților, Burj Al Arab a avut nevoie de 8 ani de construcție, iar viitorul oraș NEOM ar reprezenta cam 3000 de clădiri de acest tip puse cap la cap. Un calcul simplu arată că ar fi nevoie de 24.000 de ani pentru a construi orașul viitorului.

content-image

Chiar și dacă l-ar construi pe secțiuni, în funcție de cerere, ar fi nevoie de peste 100 de ani pentru primul modul al orașului-zid care va traversa deșertul.

Asta dincolo de provocările tehnologice, NEOM dorindu-și a fi primul oraș alimentat cu energie 100% regenerabilă. Oraşul se va baza pe ferme eoliene, energie solară, şi tehnologie de ultimă oră, care transformă apa în oxigen şi hidrogen pentru combustibil.

Neom, orașul din desert

Conform proiectului, Neom va fi construit în regiunea Tabuk, în partea nord-vestică a regatului, aproape de granița cu Iordania și Egipt, până la Marea Roșie. Investiția este cifrată la 500 miliarde de dolari.

Neom va fi amenajat pe o suprafață de 26.500 kmp, adică de 265 de ori mai mare decât orașul Iași.

Orașul va avea o deschidere la mare de circa 470 km, cu plaje și recife de corali și, în același timp, cu munți de 2.500 metri. Acesta ar urma să fie declarat „zonă liberă”, conform presei internaționale, urmând a fi stabilite legi diferite față de restul țării.

content-image

Orașul va fi construit în baza principiilor de „smart city”. Neom este o combinaţie a cuvântului grecesc neos, sau “nou“, şi mustaqbal, arabă pentru “viitor“.

Planurile includ taxiuri cu drone zburătoare, un parc de distracţii în stil Jurassic Park cu dinozauri robotici şi cea mai mare densitate de restaurante cu stele Michelin din lume, potrivit The Wall Street Journal.

Prima etapă a proiectului, în cazul căreia au început lucrările, vizează crearea zonei liniare din oraș intitulată „The Line” – un oraș întins pe 170 km și care ar urma să adăpostească peste un milion de oameni care nu vor putea utiliza mașini pentru a circula.

Şcolile, restaurantele, magazinele şi alte destinaţii ar fi toate la o plimbare de cinci minute şi „nicio călătorie nu va fi mai lungă de 20 de minute”

Acum se lucrează la realizarea celor trei straturi liniare ale oraşului: o regiune de suprafaţă pentru pietoni, plus două straturi subterane pentru transport şi infrastructură.

Arabia Saudită va investi între 100 şi 200 de miliarde de dolari în The Line, care se estimează că va genera 380.000 de noi locuri de muncă şi va creşte PIB-ul Arabiei Saudite cu aproximativ 48 de miliarde de dolari până în 2030.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.