Reteaua Corect

Cea mai mare amenintare pentru omenire vine din Canada

Directorul NASA Godard Institute for Space Studies, James E. Hansen, a publicat un articol in cel mai important ziar din lume, The New York Times, prin care trage un semnal de alarma asupra celei mai mari amenintari asupra omenirii.

Sursa imagine: bukisa.com

Hansen s-a referit la nisipurile bituminoase din Canada care vor fi exploatate pentru petrol.

Comsecintele exploatarilor pentru petrol a acestor resurse vor fi devastatoare, dupa exploatarilor pentru petrol a acestor resurse vor fi devastatoare, dupa cum avertizeaza Hansen.

„Daca Canada va implementa planul de exploatare, va fi «game over» in ceea ce priveste climatul”, a scris Hansen.

„Nisipurile bituminoase ale Canadei contin de doua ori mai mult dioxid de carbon decat a fost emis in urma folosirii petrolului in toata istoria omenirii. Daca vom exploata aceasta noua sursa de petrol la maxima sa capacitate si vom continua sa ardem resursele actuale de petrol, gaz natural si carbune, concentratia de dioxid de carbon in atmosfera va atinge in cele din urma niveluri mai mari decat in era Pliocena, acum 2,5 milioane de ani, cand nivelul oceanului planetar era cu 15,3 metri mai inalt decat astazi. Acest nivel al gazelor de sera ar garanta ca dezintegrarea calotelor glaciare ar cunoaste o accelerare iesita din comun. Oceanele s-ar ridica, distrugand orasele de coasta. Temperaturile la nivel global ar deveni insuportabile, iar 20%-50% dintre speciile de pe Terra ar disparea. Civilizatia insasi ar putea disparea”, avertizeaza Hansen.

Expertul spune ca aceste consecinte ar fi vizibile pe termen lung, insa consecintele pe termen scurt sunt deja vizibile sau vor fi in urmatorii ani.

„Valurile de caldura inregistrate recent in Texas si in Rusia, precum si cel ce a lovit Europa in vara lui 2003, ucigand zeci de mii de oameni, nu au fost evenimente naturale, ci au fost provocate de schimbarile climatice cauzate de om”, spune Hansen, adaugand ca evenimentele climatice au fost prezise de el intr-un articol publicat in jurnalul Science in 1981.

„Daca tot ce spun suna apocaliptic, sa stiti ca este. De aceea este absolut necesar sa reducem in mod dramatic emisiile de carbon. Concentrarea dioxidului de carbon in atmosfera a crescut de la 280 parti pe milion (ppm) la 393 ppm in ultimii 150 de ani. Nisipurile bituminoase contin 240 de gigatone de carbon, suficient pentru a adauga 120 de ppm in atmosfera. Daca vom apela la acesti combustibili murdari, nu putem spera sa mentinem nivelul carbonului din aer la o concentratie mai mica de 500 ppm, caz in care le vom lasa copiilor nostri mostenire un sistem climatic ce nu mai poate fi controlat”, avertizeaza Hansen.

„Stiinta este clara. A sosit momentul ca politica sa o urmeze. Toate academiile stiintifice de pe Terra au confirmat ca incalzirea globala este reala, este provocata in mare parte de oameni si necesita sa actionam in mod urgent. Costul acestei actiuni creste pe masura ce o amanam – daca nu dorim sa fim considerati imorali de generatiile urmatoare si daca vrem sa evitam scenariul cel mai pesimist, acum este momentul sa actionam,”a concluzionat omul de stiinta.

 

Sursa: Bukisa

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.