Reteaua Corect

Ce schimbări se produc în creierul unui astronaut, după ce călătorește în spațiu

Scris de newsreporter in 16 Mai 2022 la 10:44, in ScIT. 553 vizualizari Intra in discutie Taguriastronaut, creier, spatiu cosmic shortlinkhttp://crct.ro/nzAD

Cea mai recentă evaluare a efectului de deformare al microgravitației asupra biologiei noastre se concentrează pe spațiile din jurul vaselor de sânge care trec prin creierul nostru, dezvăluind schimbări privind sănătatea unui astronaut, scrie Playtech.ro.

Cercetătorii din SUA au comparat o serie de scanări prin rezonanță magnetică (RMN) ale creierelor unui număr de 15 astronauți, efectuate înainte de șederea de șase luni pe Stația Spațială Internațională, ca mai apoi să repete experimentul la șase luni după întoarcerea lor.

 

Folosind o serie de algoritmi pentru a evalua cu atenție dimensiunile spațiilor perivasculare (lacune în țesutul cerebral, despre care se crede că facilitează echilibrul fluidelor), echipa a descoperit că timpul petrecut pe orbită are un efect profund asupra „instalațiilor sanitare” ale creierului. Cel puțin în cazul începătorilor.

În grupul de astronauți veterani s-a văzut o diferență infimă în dimensiunea spațiilor perivasculare atât în cele două scanări efectuate înainte de misiune, cât și în cele patru, efectuate după.

„Este posibil ca astronauții cu experiență să fi atins un fel de homeostazie”, a declarat Juan Piantino, neurolog la Universitatea de Sănătate și Știință din Oregon.

 

Descoperirile ar putea să nu fie chiar atât de surprinzătoare, având în vedere ceea ce știm deja despre modul în care creierul se distorsionează atunci când tracțiunea constantă a gravitației este anulată.

Studiile anterioare, asupra țesuturilor creierului, au descoperit că acestea se recuperează lent după o perioadă în spațiu, unele modificări persistând timp de un an sau mai mult.

Industria spațială în plină dezvoltare ar putea face ca un astronaut să călătorească mai mult în spațiu, ceea ce ar putea să-i creeze probleme de sănătate

În prezent, astronauții fac rareori mai mult de câteva călătorii în spațiu în timpul vieții, de obicei stând de aproximativ șase luni, într-o singură călătorie. Cu toate acestea, pe măsură ce industria spațiala va lua amploare, totul s-ar putea schimba pentru aceștia.

Fără ca aceste canale să funcționeze eficient, materialele perturbatoare s-ar putea acumula considerabil, contribuind potențial la creșterea riscurilor de tulburări neurodegenerative, precum predispoziția spre Alzheimer.

Playtech.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.