Reteaua Corect

Cablul submarin Google pentru Internet devine un senzor seismic

Scris de newsreporter in 01 martie 2021 la 10:25, in ScIT. 509 vizualizari Intra in discutie Taguricablu submarin, google, senzor seismic shortlinkhttp://crct.ro/nxsD

LA STAMPA: (Italia), 26 februarie 2021- Potrivit unui sudiu publicat în revista Science de cercetătorii de la California Institute of Technology (Caltech) și de compania Google, cablul de fibră optică submarin „Curie” al companiei din Montain View, care leagă California de Chile, poate deveni un senzor seismic și de tsunami, scrie Evz.ro.

Printre autorii studiului se află și italianul Antonio Mecozzi, de la Universitatea din LAquila.

Inaugurat în 2019 și lung de aproximativ 10.000 de kilometri, cablul Curie leagă orașul Los Angeles de centrul chilian Valparaiso, la o adâncime cuprinsă între 4 și 6 kilometri. Cablurile de fibră optică submarine, coloana vertebrală a internetului, sunt sensibile la schimbările de temperatură și de presiune a undelor.

Cablul submarin Google pentru Internet devine un senzor seismic

Prin monitorizarea transmiterii datelor, este posibil ca eventualele schimbări termice sau de presiune să se asocieze cu un eveniment extern, din cauza activității seismice pe fundul mării sau a mișcării undelor de la suprafață.

„Tehnica – explică Mecozzi – se bazează pe faptul că seismele și presiunea undelor induc o diferență de deplasare a luminii în fibra optică”, adaugă expertul.

Cum funcționează

Adoptând această strategie, în timpul unei monitorizări de nouă luni a cablului Curie dintre California și Chile, autorii studiului au înregistrat aproximativ treizeci de tsunami-uri și aproximativ douăzeci de cutremure, precum cel care a lovit Mexicul în iunie 2020.

În perspectivă, arată experții, rețeaua de fibră optică a oceanelor în care se deplasează o mare parte din datele planetei poate deveni un sistem util pentru monitorizarea și detectarea continuă și în timp real a cutremurelor marine și a tsunami-urilor.

„Importanța potențială a acestei cercetări este enormă. În afară de consecințele sociale datorate organizării posibile a unui sistem de avertizare a tsunami-urilor – precizează Mecozzi – pentru un cercetător este interesant să aibă acces la date din adâncuri, care sunt de fapt regiuni ale Pământului în mare parte neexplorate, aproape la fel de mari ca suprafața planetei Marte și care ar putea dezvălui multe despre fizica Planetei”.

Sursa

Traducerea Cătălina Păunel, RADOR

EVZ

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.