Reteaua Corect

A căzut teoria Big Bang?

Se crede că Universul a erupt în existență cam acum 13,8 miliarde de ani, când un punct infinitezimal e expandat în numai o fracțiune de secundă. Teoria Big Bang s-a menținut aproape 100 de ani, după ce fizicianul belgian Georges Lemaître a propus în 1927 că expansiunea Universului poate fi trasată înapoi până la un singur punct. Dar modelul mult acceptat este acum sub microscop, după ce o echipă de cercetători au descoperit o stea care pare mai bătrână decât însuși Universul, scrie Hotnews.ro.

Steaua Methuselah, cu numele științific HD 140283, se află la o distanță de 200 de ani-lumină și i-a uluit pe experți. Analize au arătat că steaua conține foarte puțin fier, ceea ce sugerează că s-a format într-o perioadă când fierul nu se găsea din abundență în Univers. Aceasta a dus la descoperirea că steaua ar avea 14,5 miliarde de ani, fiind cu 0,7 miliarde de ani mai bătrână decât Universul.
Experții s-au întâlnit în iulie la o conferință în California într-o tentativă de a soluționa misterul, dar până acum întrebările n-au făcut decât să producă alte întrebări – ceea ce ar putea conduce la o „revoluție științifică”. Fizicianul britanic Robert Matthews a declarat: „Este o ghicitoare de proporții cu adevărat cosmice: cum poate conține Universul o stea mai veche decât el? Astronomii se confruntă acum cu complicata problemă a vârstei Universului”.
Dr. Matthews a oferit prea puține explicații logice ale acestei discrepanțe evidente. Prima este că a presupus că vârsta asumată a Universului nu este cea corectă. Big Bang a fost trasat înapoi în timp până la punctul de start de la care savanții au măsurat rata de expansiune a Universului. Aflând cât de repede se extinde cosmosul, oamenii de știință au fost capabili să aplice ecuația în revers pentru a putea urmări totul până la începuturi. Cu unelte științifice mai avansate și mai precise, ar putea fi vremea pentru a măsura din nou expansiunea și a deduce un cadru temporal mai bun. 
O altă explicație posibilă a discrepanței ar putea fi energia întunecată (formă de masă-energie dovedită doar teoretic) – substanța misterioasă care acționează ca o replică la gravitație. Dr. Matthews a continuat: „Cu câteva zile înainte de întâlnire, revista Nature Astronomy a publicat o rată a expansiunii cosmosului calculată pe baza unei analize a undelor gravitaționale detectate la un asemenea eveniment în 2017. Din nefericire, este încă prea timpuriu pentru rezolvarea paradoxului stelei Methuselah sau a misterului celor două vârste cosmice. 
Astronomii cred că Energia Întunecată a jucat un rol critic în Big Bang – deși încă n-au nicio idee de unde provine. Dar, cum un astronom de frunte a descris luna trecută impasul ca fiind o criză științifică, poate că este vremea să ne gândim la ceea ce este de negândit”. (express.co.uk)

Sursa: Hotnews.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.