Reteaua Corect

Cât de rece era pe Pământ la apogeul ultimei ere glaciare

Scris de newsreporter in 29 august 2020 la 11:45, in ScIT. 506 vizualizari Intra in discutie Taguriera glagiara, pamant, temperatura shortlinkhttp://crct.ro/nwAu

În urmă cu 20.000 de ani, când calota glaciară acoperea o bună parte din emisfera nordică, temperatura medie pe Terra era de 7,8 grade Celsius, cu 7 grade mai puțin decât în prezent, arată o cercetare a University of Arizona. Calculele sunt pentru perioada numită Last Glacial Maximum (LGM), de acum 19 - 23 de milenii, când gheața acoperea porțiuni mari din America de Nord, Europa și Asia, scrie Hotnews.ro.

Calculele s-au făcut pornind de la fosilele de plancton din ocean și de la modele climatice computerizate și arată cât de rece era pe atunci pe Terra. Deși o medie cu 7 grade mai mică nu pare, la prima vedere, prea mult, fauna și flora erau cu totul diferite pe atunci și existau în zone astăzi calde, multe plante și animale care astăzi și-ar găsi locul doar în zonele cu climă extrem de rece.

Concluzia a fost că temperatura medie pe Terra era de 7,8 grade acum 20 de milenii, față de 15 grade în prezent, însă în regiunea Arctică temperaturile medii din Era Glaciară erau cu 14 grade mai mici decât cele de azi.

Acest lucru este important ”Modelele climatice prezic că la altitudinile înalte clima se încălzește mai rapid decât la cele joase și, dacă privim prognozele vedem că se încălzește puternic regiunea arctică, ceea ce numim ”amplificare polară”. La fel, în timpul perioadei LGM am avut același trend, dar în sens invers. Latitudinile înalte sunt pur și simplu mai sensibile la schimbările climatice și așa va fi și-n viitor”, spune Jessica Tierney, paleoclimatolog la University of Arizona.

Tierney explică faptul că aceste date climatice sunt singurele lucruri care ne pot ajuta să înțelegem ce s-a întâmplat pe Terra în perioade lungi de răcire și apoi de încălzire a climei, iar aceste date ne pot ajuta să estimăm ce se poate întâmpla cu clima și cu planeta, pe viitor.

Ultima eră glaciară a început acum 115.000 de ani și s-a terminat acum 11.000 de ani, dar a conținut atât perioade foarte reci, în care ghețarii au avansat, dar și perioade mai puțin reci care au dus la retragerea lor. În acești 100.000 de ani fauna a fost dominată în nord de animale care s-au adaptat la frig, cum ar fi mamuții, mastodonții sau rinocerii lânoși. Se consideră că aceste mamifere au dispărut din cauza încălzirii climei, dar mai ales din cauză că au fost vânate de oamenii care ajungeau în noi teritorii.

Concentrația de dioxid de carbon în atmosferă era în timpul erei glaciare de aproximativ 180 ppm (părți per milion), iar înainte ca Revoluța Industrială să înceapă ajunsese la 280 ppm. În prezent este la un nivel record de 415 ppm.

Jessica Tierney explică faptul că la fiecare dublare a concentrației de CO2 în atmosferă, temperatura medie pe Terra crește cu 3,4 grade.

Cercetarea a fost publicată în revista Nature.

Surse: phys.org, Reuters

HotNews.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.