Reteaua Corect

Cât de eficientă este blocarea site-urilor cu filme piratate prin DNS

Scris de newsreporter in 08 noiembrie 2018 la 11:10, in ScIT. 284 vizualizari Intra in discutie Taguriblocare site, dns, fime piratete, jocuri de noroc shortlinkhttp://crct.ro/ntyX

Blocarea prin DNS a unor site-uri web poate fi evitată și în 20 de secunde de cineva care are ceva cunoștințe IT, dar pentru că cei mai mulți abonați nu știu sau nu vor să facă acest lucru, acestă metodă este un compromis agreat deja de furnizorii de internet din România, au precizat pentru HotNews.ro surse din industria IT. Metoda este aplicată din 2015 după un ordin al Oficiului Național al Jocurilor de Noroc pentru evitarea accesării site-urilor de jocuri de noroc sau de pariuri care nu au licență de operare în România. Peste 1.000 de site-uri se află acum pe o listă neagră. Se va întâmpla la fel și cu site-urile de filme piratate?

  • Ce este blocarea prin DNS și cât de ușor poate fi evitată: Orice utilizator care va folosi servicii free ca OpenDNS sau care are instalat un server propriu de DNS va putea accesa în continuare site-urile blocate

Un specialist IT, care a dorit să-și păstreze anonimatul, a explicat pentru HotNews.ro cât ușor de evitat și de inutilă poate fi blocarea la nivel DNS de către furnizorii de internet.

    "DNS este un serviciu care convertește numele unui server sau site în adresa numerică de IP. Transmiterea de date către și de la un un server conectat la internet se face doar folosind adresa IP a acestuia deci, translatarea de la nume la adresa IP este obligatorie.
    Calculatorul fiecărui utilizator de internet trebuie să folosească un server DNS pentru a afla adresele IP ale serverelor accesate prin nume. Acest server este pus la dispoziție ca serviciu gratuit de toți providerii de internet. 
    Un utilizator poate alege să folosească serverul/serviciul DNS al providerului, însă poate folosi servicii gratuite de DNS oferite și de terțe părți cum ar fi OpenDNS sau Google DNS sau poate chiar să își instaleze un server de DNS propriu. 
    Dacă va rămâne definitivăhotărârea judecătorească dată luni 5 noiembrie de Tribunalul București ar obliga providerii pârâți de către casele internaționale de producție în acest proces să nu mai rezolve în DNS numele serverelor ce conțin materiale piratate. 
    Pe de altă parte, orice utilizator care va folosi servicii free ca OpenDNS sau care are instat un server propriu de DNS va putea accesa în continuare site-urile blocate."
a precizat acesta.

  • Este posibil să blochezi permanent un utilizator de internet prin alte metode?

    "Există soluții tehnice la nivel de filtrare de pachete de blocarea a traficului către acele site-uri. Aceste soluții sunt însă mai dificil de implementat. Se poate filtra traficul către adresele de IP ale acelor servere însă serverele pirat își schimbă mereu locația și adresa de IP, deci trebuie făcută o urmărire permanentă a acestora. Există și soluții de filtrare a traficului de web către acele severe folosind numele (nu adresa de IP), dar aceste soluții implică echipamente scumpe capabile de packet sniffing la trafic foarte mare.", a spus acesta.

  • Deținătorii site-urilor de conținut piratat pot fenta această decizie a instanței?

    
    "Instanța a făcut o listă cu nume de servere ce trebuie "blocate". Posesorii de astfel de servere pot oricând să schimbe numele sau să adauge nume noi la serverele existente, lucru care va face această blocare inutilă"
a mai precizat specialistul IT.

  • Asociația pentru Tehnologie și Internet (APTI): Nu e prima încercare de blocare a unor site-uri prin DNS. Soluția e una singura - învățați să folosiți Internetul liber, în afara cenzurii

Citeste mai mult pe HotNews.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.