Reteaua Corect

Au fost descoperite cele mai vechi unelte europene din os

Scris de newsreporter in 13 august 2020 la 11:12, in ScIT. 558 vizualizari Intra in discutie TaguriBoxgrove, europa, OS, unelte, vechi shortlinkhttp://crct.ro/nwvY

Într-un sit arheologic din Marea Britanie au fost descoperite cele mai vechi unelte din os găsite pe teritoriul european, datând de acum 500.000 de ani. Se presupune că un grup de 30-40 de oameni au tranșat un cal și au consumat și folosit absolut totul. Situl de la Boxgrove, în regiunea West Sussex, este extraordinar prin numeroasele detalii despre oamenii de acum jumătate de milion de an și despre obiceiurile lor, scrie Hotnews.ro.

Sit-ul a fost excavat în anii 80' și 90', iar oamenii de acum 500.000 de ani au făcut unelte simple din os după ce au măcelărit un cal. Cei care au tranșat calul au folosit părți din os pe post de ciocane pentru a modela cuțitele din silex pe care le foloseau la vânătoare. Au fost găsite așchii de piatră ce arată că probabil opt indivizi au folosit bucăți de os pentru a lucra la cuțitele de piatră.

Arheologii încadrează oamenii de la Boxgrove în specia Homo heidelbergensis .

Boxgrove este un sit arheologic fantastic, fiindcă în puține locuri din lume s-au găsit atât de multe lucruri despre oamenii de acum 500.000 de ani, de la unelte de piatră, până la oase de animale.

Cercetările au arătat că oamenii au consumat și au folosit aproape totul din calul pe care l-au măcelărit, spărgând inclusiv oasele pentru a extrage măduva. Un scenariu este și că oamenii au consumat resturile parțial digerate din stomacul calului, ca sursă de vegetale.

”A fost o ocazie excepțională de a analiza un sit exact așa cum l-a lăsat o populație care a dispărut, după ce s-au adunat pentru a procesa în totalitate carcasa unui cal, pe marginea unei mlaștini”, spune Matthew Pope, de la University College London (UCL) - Institute of Archaeology,

”Este incredibil cum am reușit să fim cât de aproape se poate precum niște martori, minut cu minut, la mișcările și comportamentul unui grup bine închegat de oameni arhaici: o comunitate formată din tineri și bătrâni care au lucrat într-un mod cât se poate de social și de cooperant”, mai spune Pope.

”Descoperirile sunt o dovadă că vechile culturi umane înțelegeau proprietățile diverselor materiale organice și cum uneltele pot ajuta în fabricarea altor unelte. Sunt noi dovezi că oamenii care trăiau în vechime în zona Boxgrove erau sofisticați din punct de vedere cognitiv, social și cultural”, spune Silvia Bello, de la London's Natural History Museum.

Homo heidelbergensis este o specie sau subspecie dispărută de oameni arhaici din genul Homo care au trăit în pleistocenul mijlociu (acum aproximativ 700.000 - 300.000 de ani) cunoscuți din fosilele din Africa de Sud, Africa de Est si Europa.

Homo heidelbergensis s-a dispersat în Africa de Est și de Sud (Etiopia, Namibia, Africa de Sud), precum și în Europa (Spania, Italia, Franța, Anglia, Germania, Ungaria, Grecia).
Sursa: BBC

HotNews.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.