Reteaua Corect

Astronomii au făcut o descoperire unicat: Obiectul spațial ”de aur” din cosmos

Scris de newsreporter in 12 Mai 2022 la 10:21, in ScIT. 468 vizualizari Intra in discutie Taguriastronomi, aur, HD 222925, stea shortlinkhttp://crct.ro/nzzy

Oamenii de știință de la Universitatea Michigan din Statele Unite, care au realizat un studiu publicat în revista Astrophycal Supplement Series, au făcut o descoperire impresionată, în Calea Lactee. Astfel, ei au găsit o stea ”standard de aur”, care conține un număr record de elemente chimice observate vreodată la un corp din spațiu, relatează Ziare.com.

Cercetarea, condusă de astronomul Ian Roederer de la Universitatea Michigan, a identificat nu mai puțin de 65 de elemente chimice din tabelul Mendeleev, în steaua denumită HD 222925, potrivit Umich.

Dintre acestea, 42 dintre ele sunt elemente grele, care sunt poziționate în partea de jos a tabelului periodic. Identificarea acestor elemente într-o singură stea îi va ajuta pe astronomi să înțeleagă un fenomen care se numește ”procesul rapid de captare al neutronilor” sau una dintre modalitățile majore prin care au fost create elementele chimice grele din univers, au anunțat cercetătorii.

”Din cunoștințele mele, acesta este un record privind orice obiect spațial de dincolo de Sistemul Solar. Și ceea ce face această stea unică este că are o proporție relativă foarte mare a elementelor chimice aflate în cele două treimi inferioare ale tabelului periodic. Am detectat chiar și aur”, a spus Roederer.

”Aceste elemente au fost concepute prin procesul rapid de captare a neutronilor. Acesta este cu adevărat lucrul pe care încercăm să-l studiem: fizica de a înțelege cum, unde și când au fost create acele elemente”, a explicat astronomul.

Fenomenul detectat la steaua HD 222925 numit ”procesul r”, începe cu prezența unor elemente ușoare, precum fierul. Apoi, sunt create elementele grele, cum ar fi seleniu, argint, telur, platină, aur și toriu, iar acestea toate sunt rareori detectate la stele, susțin experții.

”Nu există foarte multe medii în care se poate întâmpla așa ceva, poate două”. Unul dintre ele se referă la fuziunea stelelor neutronice, iar un altul ar putea avea loc prin ”procesul r”, după moartea explozivă a stelelor masive.

Astronomii au folosit un instrument al telescopului spațial Hubble al NASA, pentru a colecta spectre ultraviolete. De asemenea, ei au utilizat unul dintre telescoapele Magellan de la Observatorul Las Campanas din Chile.

Ziare.com

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.