Reteaua Corect

Astronomii au descoperit prima gaură neagră rătăcitoare...și e în galaxia noastră

Scris de newsreporter in 06 februarie 2022 la 11:11, in ScIT. 571 vizualizari Intra in discutie Tagurieso, galaxie, gaură neagră rătăcitoare shortlinkhttp://crct.ro/nz7d

Este o perioadă de aur pentru astronomii care „vânează” găuri negre, scrie HotNews.

Cele mai mari dintre ele, găurile negre supermasive care pot avea mase de miliarde de ori mai mari decât cea a soarelui nostru, au fost descoperite în centrul vastei majorității a galaxiilor și astronomii au reușit chiar să fotografieze una.

Mai aproape de casă, am fost martorii artificiilor cosmice produse când propria gaură neagră supermasivă a Căii Lactee și verișorii săi mai mici devorează norii de gaz care le înconjoară sau chiar stele întregi. Însă niciodată până acum nu am văzut un fenomen prezis demult: o gaură neagră izolată care rătăcește prin spațiu, născută după prăbușirea nucleului unei stele masive.

Cercetătorii au anunțat prima descoperire fără ambiguități a unei găuri negre rătăcitoare într-un studiu urcat pe 31 ianuarie pe serverul preprint arXiv în așteptarea evaluării inter pares (peer review), aceasta aflându-se în Calea Lactee, la o distanță de doar 5.000 de ani-lumină față de Pământ. Studiul reprezintă apogeul a mai bine de un deceniu de căutări asidue.

„Este superentuziasmant”, afirmă Marina Rejkuba de la Observatorul European Austral (ESO), coautoare a studiului. „Putem demonstra cu adevărat existența găurilor negre izolate”, subliniază ea. Această descoperire ar putea fi doar începutul, fiind așteptat ca studiile în derulare și misiunile viitoare să găsească zeci sau chiar sute de găuri negre rătăcitoare în viitorul apropiat.

„Este doar vârful icebergului”, afirmă El-Badry de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică, care nu a luat parte la studiu. Masa găurii negre nou descoperite, de 7,1 ori mai mare decât cea a soarelui nostru, oferă dovezi suplimentare că actualele modele folosite de astrofizicieni sunt corecte - găurile negre solitare pot apărea din prăbușirea unor stele masive.

Este posibil însă și ca găurile negre rătăcitoare să se formeze în sisteme binare înainte de a deveni nomade în spațiu. Pentru această gaură neagră este imposibil de spus care a fost cazul. Însă ceea ce este sigur e că descoperirea mai multor astfel de găuri negre le va permite cercetătorilor să își analizeze și perfecționeze modelele, scrie Scientific American.

HotNews

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.