Reteaua Corect

Şarpele iese din VIZORUL cercetătorilor ca INTERMEDIAR al coronavirusului

Scris de newsreporter in 30 martie 2020 la 10:35, in ScIT. 1545 vizualizari Intra in discutie Taguricoronavirus, intermediar, liliac, om, pangolin, sarpe shortlinkhttp://crct.ro/nvT6

Noi studii publicate în ultimele zile aduc dovezi suplimentare că pangolinul a fost gazda intermediară între liliac și om a coronavirusului SARS-CoV-2, care provoacă boala Covid-19, potrivit 360medical.ro, citat de Știripesurse.ro.

Studiul, publicat săptămâna aceasta în publicația științifică “ACS’ Journal of Proteome Research”, contestă rezultatele unor studii anterioare care sugerau că șerpii ar putea fi veriga intermediară între liliac și om.

În rândul cercetătorilor este de mult timp un consens legat de originea noului coronavirus, și anume liliacul, însă pentru ca un astfel de virus să treacă de la liliac la om este nevoie de cel puțin o gazdă intermediară.

Însă echipa de la Universitatea Michigan, condusă de Yang Zhang, de la deparamentul de biochimie, a realizat cea mai completă analiză de până acum a secvenței proteice a coronavirusului SARS-CoV-2.

Cercetătorii arată că, deși studii anterioare au indicat o asemănare între patru zone ale proteinei S (spike) a coronavirusului și virusul HIV, aceste segmente se găsesc, în realitate, și la alte virusuri cunoscute.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, virusuri prelevate din plămânii unor pangolini bolnavi (din specia Manis javanica) și au descoperit secvențe proteice identice în proporție de 91% cu coronavirusul SARS-CoV-2 care îi afectează pe oameni.

Totuși, există și deosebiri: receptorul de prindere a proteinei S identificată la pangolini are 5 diferențe la nivelul aminoacizilor cu SARS-CoV-2, în timp ce numărul diferențelor identificate între proteina virală a SARS-CoV-2 și proteina virusului prelevat de la lilieci este de 19.

Chiar dacă studiul aduce noi dovezi că pangolinul a fost, cel mai probabil, gazda intermediară între liliac și om, cercetătorii nu exclud existența unei a doua gazde intermediare.

Alte două studii, publicate tot săptămâna aceasta de cunoscutul virusolog prof. Edward Holmes de la Școala de Științe Medicale a Universității Sydney (Australia), sugerează de asemenea că pangolinul este cea mai probabilă gazdă intermediară.

Studiile au fost prezentate în publicațiile Nature și Nature Medicine și prezintă rezultatul unor cercetări realizate de prof. Holmes în colaborare cu oameni de știință chinezi.

“Rolul pe care l-au jucat pangolinii în apariția SARS-CoV-2 nu este încă clar. Totuși, este izbitor că virusurile identificate la pangolini conțin regiuni genomice foarte asemănătoare cu cele de la coronavirusul uman. Cea mai importantă asemănare este la receptorul de atașare, care determină modul în care virusul se prinde de celula umană și o infectează”, a afirmat prof. Holmes, citat de sciencedaily.com.

Virusulogul australian și colegii săi solicită interzicerea piețelor de animale sălbatice – precum cea din orașul Wuhan, de unde a izbucnit epidemia, cel mai probabil – pentru a preveni transmiterea zoonotică a patogenilor periculoși.

“Este clar că fauna sălbatică conține multe coronavirusuri care au potențialul de a fi transmise la oameni în viitor. O lecție crucială a acestei pandemii, care poate ajuta la prevenirea unor pandemii viitoare, este că trebuie redusă expunerea oamenilor la animalele sălbatice, de exemplu prin interzicerea piețelor de animale și a comerțului cu animale sălbatice”, a mai spus prof. Holmes.

Știripesurse.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.