Reteaua Corect

Arabia Saudită: Arheologii au studiat în premieră uriașele ”artere funerare” de acum 4.500 de ani

Scris de newsreporter in 17 ianuarie 2022 la 10:51, in ScIT. 471 vizualizari Intra in discutie Taguriarabia saudita, artere funerare, studiat shortlinkhttp://crct.ro/nz19

Arabia Saudită nu este o destinație cunoscută pentru turiști, dar are o serie de situri surprinzătoare. Arheologii au studiat și cartografiat recent lungi ”bulevarde” mărginite de morminte construite de populația care trăia acum patru milenii și jumătate în partea de nord-vest a uriașei țări arabe. Unul dintre aspectele care i-au încântat pe arheologi este legat de cât de bine s-au păstrat mormintele, scrie HotNews.

Aceste artere funerare (”funerary avenues”, cum le-au numit autorii studiului) datează din Epoca Bronzului și cele mai vechi sunt de acum 4.500 de ani, în zona oazei Ayn, la 150 km nord de orașul Medina. Scenariul probabil este că mormintele erau construite pe marginea principalelor drumuri comerciale ale acelor vremuri.

O echipă de cercetători australieni a efectuat o investigație folosindu-se de elicoptere, analize la sol, săpături și imagini satelitare, iar concluzia a fost că aceste drumuri se întind pe distanțe foarte mari, chiar pe sute de kilometri.

Densitatea de monumente funerare este uriașă, iar mormintele fie au formă de pandantiv, fie de inel, la acestea din urmă fiind și ziduri de peste doi metri înălțime.

Cele mai vechi datează de acum 4.500 de ani și mormintele au fost refolosite, unele până acum un mileniu. Cercetătorii au numărat 18.000 de monumente, dintre care în doar 80 s-au făcut săpături.

Mileniul 3 î Hr este o perioadă extrem de importantă în istoria omenirii, fiindcă marile culturi ale lumii interacționează intens în premieră, se construiesc monumente impunătoare în multe locuri din lume și se face comerț intens la foarte mari distanțe.

Lucrarea a fost publicată în The Holocene Journal sub titlul The Middle Holocene ‘funerary avenues’ of north-west Arabia.

Sursa: CNN

HotNews

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.