Asta pentru că numărul insectelor din Europa a scăzut dramatic, cu 76%, din 1989 până în 2016, după cum arată un studiu al unei echipe germano-olandeze de biologi, studiu publicat în revista Nature. Ce este și mai îngrijorător, pe lângă efectele negative pe care le are acest declin asupra biodiversității, este că nimeni nu poate spune cu exactitate ce anume îl produce.
Studii realizate în paralel în alte părți ale lumii au arătat că declinul este unul global, și nu se rezumă doar la Europa. Practic, de prin anii `80 și până în prezent, numărul insectelor a scăzut cu circa 11% anual.
O primă abordare a acestei teme a indicat că reducerea semnificativă a numărului de insecte ar avea ca potențială cauză o reducere a habitatului insectelor. Însă cercetări ulterioare au indicat faptul că declinul s-a produs peste tot, indiferent că vorbim despre zonele urbane, agricole sau sălbatice.
O nouă explicație aduce în discuție schimbările climatice. Spre exemplu, iernile mai blânde și lipsite de precipitații au un efect negativ asupra populațiilor de insecte. În același timp, primăverile calde și umede au un efect pozitiv. Problema este că Europa, cel puțin, a cunoscut și una și alta. Iar asta nu explică de ce scăderea este constantă și de ce implică un număr uriaș de specii.
Specialiștii implicați în studiul amintit spun că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a înțelege ceea ce se întâmplă. Deocamdată, singura certitudine este că nu s-a observat nici măcar un singur reviriment al vreunei populații de insecte în cei 27 de ani de cercetare.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.