Reteaua Corect

Apocalipsa insectelor este la apogeu și nu știm ce o produce

Scris de newsreporter in 29 septembrie 2023 la 09:35, in ScIT. 587 vizualizari Intra in discutie Tagurideclin, europa, insecte, numar, scadere, studiu shortlinkhttp://crct.ro/nBYX

Poate că declinul biomasei insectelor nu a fost chiar principala voastră grijă, dar nu se poate să nu fi observat măcar că, atunci când mergeți cu mașina, numărul insectelor care ajung pe parbrizul mașinii voastre nu mai este același ca acum zece sau douăzeci de ani, scrie HotNews.

Asta pentru că numărul insectelor din Europa a scăzut dramatic, cu 76%, din 1989 până în 2016, după cum arată un studiu al unei echipe germano-olandeze de biologi, studiu publicat în revista Nature. Ce este și mai îngrijorător, pe lângă efectele negative pe care le are acest declin asupra biodiversității, este că nimeni nu poate spune cu exactitate ce anume îl produce.

Studii realizate în paralel în alte părți ale lumii au arătat că declinul este unul global, și nu se rezumă doar la Europa. Practic, de prin anii `80 și până în prezent, numărul insectelor a scăzut cu circa 11% anual.

O primă abordare a acestei teme a indicat că reducerea semnificativă a numărului de insecte ar avea ca potențială cauză o reducere a habitatului insectelor. Însă cercetări ulterioare au indicat faptul că declinul s-a produs peste tot, indiferent că vorbim despre zonele urbane, agricole sau sălbatice.

O nouă explicație aduce în discuție schimbările climatice. Spre exemplu, iernile mai blânde și lipsite de precipitații au un efect negativ asupra populațiilor de insecte. În același timp, primăverile calde și umede au un efect pozitiv. Problema este că Europa, cel puțin, a cunoscut și una și alta. Iar asta nu explică de ce scăderea este constantă și de ce implică un număr uriaș de specii.

Specialiștii implicați în studiul amintit spun că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a înțelege ceea ce se întâmplă. Deocamdată, singura certitudine este că nu s-a observat nici măcar un singur reviriment al vreunei populații de insecte în cei 27 de ani de cercetare.

HotNews

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.