Reteaua Corect

ALARMANT Suplimentele pentru sală distrug ficatul: tot mai multe cazuri înregistrate

Scris de newsreporter in 03 august 2021 la 09:52, in ScIT. 516 vizualizari Intra in discutie Tagurificat, masa musculara, sala, supliment, suplimente shortlinkhttp://crct.ro/nydp

Numărul de pacienți care sunt internați în spital cu leziuni severe ale ficatului, cauzate de suplimente dietetice care promit dezvoltarea masei musculare sau pierderea în greutate, este în creștere, mai cu seamă în Australia, dar nu numai.

Unele persoane ajung chiar să necesite transplant de ficat, informează IFL Science.

În cadrul unui studiu desfășurat de dr. Emily Nash de la Spitalul Regal Prințul Alfred din Sydney, Australia, a fost analizat istoricul medical de la 184 de adulți internați cu leziuni hepatice cauzate de medicamente între 2009 și 2020.

Specialiștii au descoperit că leziunile hepatice asociate cu suplimente dietetice erau întâlnite la 2 din 11 pacienți în perioada 2009 – 2011, dar că acestea au ajuns să afecteze până la 10 din 19 pacienți între 2018 – 2020, arată IFL Science.

Leziunile hepatice de la supradozele de paracetamol, un medicament folosit des pentru tratarea febrei și durerii, și de antibiotic sunt comune. Numai paracetamolul este responsabil pentru două treimi dintre cazuri. Însă cele cauzate de suplimente devin tot mai multe, mai ales în ultimii ani.

Din pacienții analizați, 115 aveau leziuni hepatice cauzate de paracetamol. Dintre cei 69 de pacienți fără leziuni hepatice cauzate de paracetamol, 19 cazuri au implicat antibiotic, 15 suplimente dietetice, iar restul medicamente împotriva cancerului și tuberculozei, se arată într-un raport publicat de Medical Journal of Australia.

Unul dintre autorii cercetării, specialist în transplanturi, dr. Ken Liu, a spus că s-a văzut nevoit să desfășoare studiul pentru că observa tot mai mulți pacienți cu leziuni hepatice cauzate de medicamente care nu sunt asociate de obicei cu afectarea ficatului.

„Începusem să văd leziuni la pacienți internați după ce folosiseră suplimente dietetice de bodybuilding, la bărbați, sau pentru pierderea în greutate, la femei. Am decis că mai bine fac un studiu pentru a vedea dacă bănuiala mea în privința acestor substanțe este adevărată”, a explicat acesta. Și, într-adevăr, bănuiala lui s-a confirmat.

Studiul a analizat doar cele mai severe cazuri de leziuni hepatice, iar rata ar putea fi mult mai mare, avertizează autorii săi.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.