Reteaua Corect

5 grame de plastic ajung săptămânal în corpul nostru

Scris de newsreporter in 14 ianuarie 2020 la 12:36, in ScIT. 681 vizualizari Intra in discutie Taguri5 grame, corp, plastic shortlinkhttp://crct.ro/nvwU

În fiecare săptămână în corpul unui pământean ajung 5 grame de plastic, echivalentul unui card de credit, arată un studiu WWF International, citat de Reuters și Mediafax, scrie Hotnews.ro.

 

Bucăți microscopice de plastic au fost descoperite în cele mai îndepărtate locuri de pe planetă, din adâncurile oceanului până la gheața arctică. Un alt loc în care apare plasticul este în interiorul corpurilor umane. Oamenii respiră bucățele microscopice de plastic și mănâncă și beau apă care conține plastic, în fiecare zi.
Plasticul nu este biodegradabil. În schimb, se descompune în bucăți din ce în ce mai mici și, în cele din urmă, se răspândește peste tot, inclusiv în lanțul alimentar. Bucățelele au dimensiuni mai mici decât semințele de susan.
Deși zeci de rapoarte au fost publicate pe tema microplasticului, comunitatea științifică se află abia la începtul cercetărilor pe această temă.
Oamenii ar putea ingera echivalentul unui card de credit din plastic pe săptămână, a concluzionat un studiu recent realizat de WWF International, în principal în apa potabilă, dar și prin surse precum crustacee, care tind să fie consumate întregi, astfel încât plasticul din sistemele lor digestive este, de asemenea, consumat. Și mierea este un aliment care conține plastic în cantități mai mari.
În aceste condiții, oamenii ajung să consume în fiecare lună 21 de grame de plastic, ceea ce înseamnă jumătate din volumul unui bol de orez, într-un an 250 de grame de plastic, cît să umple o farfurie, iar pe parcursul vieții - 79 de ani în medie - cantitatea ajunge la 20 de kilograme, cât două tomberoane pentru gunoi.
„Folosim plasticul de decenii, dar nu realizăm impactul particulelor asupra sănătății noastre”, spune Thava Palanisami de la University of Newcastle din Australia, care a colaborat la realizarea studiului WWF. „Tot ce știm este că îl ingerăm și este potențial toxic”.
Plasticul menționat provinde din varii surse, cum ar fi recipientele din plastic pentru apă și răcoritoare. În lume în jur de 1 milion de butelii din plastic sunt aruncate în fiecare minut, iar datele Euromonitor International arată că peste 480 de miliarde de recipiente sunt vândute anual.
Pentru a vizualiza aceste cantități, trebuie spus că înălțimea grămezii de recipiente aruncate într-o oră depășește înălțimea statuii lui Isus aflată la Rio de Janeiro, grămada aruncată într-un an este mai înaltă decât Burj Khalifa din Dubai, iar cea din zece ani atinge 2,4 kilometri înălțime.
Jumătate din plasticul fabricat este folosit o singură dată. Din cele 380 de milioane de tone fabricate în 2015, conform revistei Science Advances, circa 55% a fost aruncat, 25% a fost ars și 20% reciclat. Procentul reciclării se reduce într-o perioadă mai mare de timp. Astfel, între 1950 și 2015 s-au produs 8,3 miliarde de tone de plastic, din care doar 6% a fost reciclat.
Uniunea Europeană a decis interzicerea, începând cu 3 iulie 2021, a comercializării tacâmurilor de unică folosință, bețișoarelor pentru urechi, a paielor/bețelor pentru agitat băuturi, produselor realizate din materiale plastice degradabile prin oxidare și recipientelor pentru fast-food/băuturi din polistiren expandat. O altă măsură, complementară, constă în stabilirea unor obligații de colectare. Astfel, producătorii vor fi nevoiți să asigure, până în 2025, colectarea anuală a minimum 77% din greutatea sticlelor de tip PET și reciclarea anuală a minimum 25% din produsele de acest tip. În aceeași ordine de idei, până în 2029, România trebuie să asigure o colectare anuală de minimum 9% a sticlelor de tip PET și, până în 2030, o reciclare de minimum 30%.

 

HotNews.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.