In ianuarie 1995, a fost numit ministru de Externe in guvernul Janez Drnovsek, dupa demisia lui Lojze Peterle de la Crestin Democratii Sloveni. In decembrie 1996, Thaler a fost reales in Parlament pe listele Democratiei Liberale din Slovenia. In anul 1997, a devenit din nou ministru de Externe, in cel de-al treilea cabinet al lui Janez Drnovsek. Intre 2004 si 2006, a fost presedinte al Si mobil, cel de-al doilea operator de telefonie mobila din Slovenia. In 2009, s-a aflat in fruntea listei Social Democratilor pentru Parlamentul European si a fost ales pe 7 iunie 2009. A fost raportor pentru Macedonia, vicepresedinte al Delegatiei pentru Caucazul de Sud a Parlamentului European si membru al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European. In martie 2011, ziarul The Sunday Times l-a implicat, impreuna cu alti membri ai Parlamentului European, intr-un scandal “bani contra legi”. Inainte de aceasta, era avut in vedere ca posibil candidat pentru presedintia Sloveniei. Pe 21 martie a demisionat din Parlamentul European. Cititi mai jos un interviu pe care domnul Zoran Thaler l-a acordat site-ului CorectNews.
CorectNews: Cu aproximativ un an in urma, un articol publicat de ziarul britanic The Sunday Times a creat zarva in Parlamentul European si nu numai. Ati fost acuzat, alaturi de alti membri ai Parlamentului European, de initierea si sprijinirea anumitor amendamente ale procesului legislativ european, in schimbul incasarii unei sume importante de bani si in detrimentul cetatenilor europeni. Pana acum nimeni nu a probat, dincolo de orice indoiala, aceste acuzatii. Cum ati descrie si evalua astazi, retrospectiv, evenimentele care au avut loc cu un an in urma?
Zoran Thaler: Ca membru al Parlamentului European m-am implicat activ in slujba cetatenilor europeni si am devenit o tinta a discreditarii flagrante de catre ziarul lui Murdoch, Sunday Times. Ceea ce au facut ei este considerat un act criminal ilegal in Slovenia, Belgia si Franta. In manipularea lor, s-au ajutat mai mult pe ei insisi, prin editarea unor imagini video ilegale.
CN: In urma acuzatiilor formulate de The Sunday Times ati demisionat din Parlamentul European. Acest lucru inseamna ca ati acceptat acuzatiile si v-ati recunoscut vina, asa cum cred unii? In cazul in care considerati ca acuzatiile au fost nefondate, de ce ati demisionat?
ZT: Asa cum am declarat in martie 2011, demisia mea ar fi trebuit sa inlesneasca investigarea tuturor faptelor si circumstantelor acestei incercari de compromitere a numelui meu. Am fost si sunt interesat ca adevarul sa iasa la iveala si sa se arate cine a savarsit fapte ilegale si cine nu. Nu am facut nimic ilegal, am fost o victima a unei monstruoase masinarii de presa. Am demisionat si pentru ca nu as fi putut sa-mi desfasor activitatea in functia in care am fost ales in climatul de isterie care s-a creat in jurul acestei situatii. De aceea inca astept conlcuziile legale ale acestui caz.
CN: Dupa cum probabil stiti, doi dintre colegii care au fost acuzati impreuna cu dumneavoastra, si anume domnul Adrian Severin din Romania si domnul Zalba Bidegain din Spania, nu si-au dat demisia. Credeti ca au luat decizia corecta, alegand sa ramana in Parlamentul European?
ZT: Le doresc numai bine. Dupa cum stim, colegul din Spania, Zalba Bidegain nu a fost trecut prin iadul de care au avut parte ceilalti, probabil datorita situatiei din presa nationala si a corectitudinii partidului din care face parte. Soarta domnului Severin a fost, din pacate, mai nefericita.
CN: Parlamentul European a investigat acuzatiile impotriva dumneavoastra?
ZT: Din cunostintele mele, nu. OLAF a investigat cazul meu si a realizat conlcuziile in ianuarie 2012. Concluzia lor pentru situatia mea a fost “nicio incalcare (a legii)”.
CN: Ce s-a intamplat cu biroul dumneavoastra de la Parlamentul European? A fost inchis si sigilat? A fost perchezitionat? Autoritatile judiciare din Slovenia au fost de acord cu perchezitia biroului dumneavoastra?
ZT: Mi s-a spus ca biroul meu a fost sigilat dupa demisia mea. Nimeni nu stie pe ce temei legal si conform caror reguli. Autoritatile judiciare din Slovenia au refuzat, in mai 2011, perchezitionarea biroului meu, din lipsa motivelor legale.
CN: Credeti ca atitudinea Parlamentului European cu privire la acest scandal, in conditiile in care nu v-a investigat si nici nu v-a sprijinit, a fost corecta si adecvata?
ZT: Atitudinea conducerii Parlamentului European a fost nedreapta si necorespunzatoare. S-au comportat ca un soarece speriat in fata motanului Murdoch. Probabil ca acest lucru se datoreaza comportamentului clasei politice britanice din ultimele decade vizavi de imperiul media al lui Murdoch. Parlamentul European nu a facut absolut nimic pentru a-si proteja membrii.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.