Reteaua Corect

Zece țări din nordul Europei își vor spori prezența militară în zona Baltică

Scris de newsreporter in 29 noiembrie 2023 la 09:36, in Politics. 266 vizualizari Intra in discutie Tagurijef, prezenta militara, zece tari, zona Baltică shortlinkhttp://crct.ro/nCgW

Zece țări din nordul Europei care sunt membre ale Forței Expediționare Comune (JEF) au decis marți să activeze o „clauză de apărare” care prevede desfășurarea de resurse militare suplimentare pentru a proteja infrastructurile subacvatice din Marea Baltică, în urma mai multor incidente, potrivit AFP, citat de HotNews.

„Aceasta include capacități maritime și aeriene care vor fi desfășurate în inima regiunii JEF, constituind o contribuție militară la protecția infrastructurilor subacvatice cruciale”, au precizat miniștrii apărării din cele zece țări într-o declarație în urma unei reuniuni.

„Este pentru prima dată când o clauză de apărare a fost activată de JEF”, au precizat ei, indicând că aceste activități vor începe „la începutul lunii decembrie”.

JEF este o coaliție de 10 țări condusă de Marea Britanie și din care fac parte Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Olanda, Norvegia și Suedia, asociate în jurul unor probleme operaționale de apărare în nordul Europei.

Trimiterea unui semnal către Rusia

„Vorbim despre supraveghere maritimă, iar aproximativ douăzeci de nave de război vor fi desfășurate în Marea Baltică și, de asemenea, în zone din Atlanticul de Nord pentru a ține cont de situația de securitate și pentru a asigura o mai bună protecție a infrastructurilor subacvatice cruciale”, a explicat ministrul suedez al apărării, Pal Jonson, la postul public de televiziune SVT.

El a subliniat că este vorba de a face față „unei situații de securitate foarte grave în lume și, în special, în vecinătatea noastră”.

„Trebuie să fim capabili să desfășurăm acest tip de operațiune pentru a ne apăra infrastructurile vitale, dar și pentru a trimite un semnal Rusiei”, a adăugat el.

Țările JEF au convenit în octombrie să consolideze securitatea în Marea Baltică după ce un gazoduct submarin finlandez a trebuit să fie închis din cauza unei scurgeri provocate de o intervenție „externă”.

Poliția finlandeză a stabilit în cele din urmă că avaria ar fi fost provocată de ancora, găsită la fața locului, a unei nave comerciale chinezești care a părăsit ulterior zona.

Cu toate acestea, acest incident a dat naștere la speculații în urma exploziilor din septembrie 2022 care au spart cele două gazoducte submarine Nord Stream care transportau gaz rusesc către Europa de Vest, în plină confruntare cu Moscova din cauza războiului din Ucraina.

HotNews

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.