Reteaua Corect
Marius Ghilezan

XI JINPING ȘI JOE BIDEN AU CĂZUT DE ACORD CĂ NU SUNT DE ACORD

Scris de Marius Ghilezan in 19 noiembrie 2023 la 11:16, in Politics. 358 vizualizari Intra in discutie Taguriamerica, biden, china, joebiden, sanfrancisco, sua, xi, xijinping shortlinkhttp://crct.ro/nCe5

Mult așteptata întâlnire dintre președintele SUA Joe Biden și liderul chinez Xi Jinping a avut rezultate modeste, conform aprecierilor media de calitate. Deși, oficial se spune că reuniunea de patru ore a dus la acorduri semnificative, bătrânul de la Casa Albă a dat în final cu mucii-n fasole. A declarat presei că rămâne consecvent afirmațiilor trecute: „Xi este și rămâne un dictator.” E ca și cum aș invita vulpea la fermă și – după discuțiile constructive despre cum să nu mai atace găinușele protejate de umbrela NATO – la plecare să o declar ticăloasă și aspru de șireată.

De fapt și de drept, cei doi grei ai planetei s-au întâlnit pentru a stabili doar trei chestiuni. Una, reducerea producției de fentanil, un drog greu, a doua – reluarea comunicării între armatele celor două state. Și a treia, să nu mai fie folosită inteligența artificială în sistemele de comandă ale arsenalelor militare. 

 

Angajamentele luate de cei doi rămân modeste. Au stabilit că vor răspunde unul altuia la telefon, în caz de criză majoră, notează the New York Times.

Summit-ul și filmul “Dinastia”

Dialogul îndelung pregătit, cu un montaj de tip Hoolywood, organizat la o reședință din apropierea dealului pe care s-au tras dublele, în anii ’90, filmului “Dinastia,” a avut probabil un singur scop: reducerea tensiunii dintre cele două mari puteri.

Unele surse susțin că nu au fost stabilit modalitățile de continuare a dialogului. Consilierii lui Biden au spus că Jake Sullivan, responsabilul de la Casa Albă pentru securitate națională, va continua să discute cu Wang Yi, șeful afacerilor externe al Chinei.

Discuții și iar discuții.

Meeting Zero - Romania LiberaFoto: Xinhua

Întâlnirea a fost organizată la Filoli, un conac vechi de o sută de ani, plin de grădini și cu vederi mirobolante. Proprietatea, situată la 35 de km de San Francisco, este cunoscută sub numele de Bourn-Roth Estate.  Asemenea unui curtezan de modă veche, Joe Biden l-a așteptat pe covorul roșu, în fața conacului, pe Xi Jinping. Liderul chinez a părut, de asemenea, îngăduitor când a sosit, spunându-i domnului Biden: „Planeta Pământ este suficient de mare pentru ambele superputeri.” El i-ar fi spus liderului american că țările lor sunt foarte diferite, dar ar trebui să fie capabile să se ridice deasupra diferențelor. Întrebat dacă își mai menține afirmația din trecut, Joe Biden a răspuns reporterilor: „el este un dictator, un individ care conduce o țară comunistă.”

 

Concernele americane sunt disperate că nu mai au forță de muncă ieftină

Se discută tot mai mult în media mainstream despre posibila recesiune a economiei Chinei, din cauza fugii investitorilor americani și că din cauza aceasta Xi și-a călcat peste mândrie și s-ar fi dus să se întâlnească, în California, cu omologul american. Chestiunea pare total diferită. Marile concerne americane sunt disperate că au pierdut o forță de muncă ieftină și bine calificată. Producerea de micro-componente pentru sistemele electronice, în altă parte, au mărit costurile de producție și au dus – în final -la mărirea prețurilor produselor. Dacă în China există o criză este cea imobiliară. S-a construit imens și nu mai sunt bani în piață.

Conform surselor chineze și americane, cei doi au discutat, din nou, despre Taiwan, stat cu o pseudo-independență, la sud de China. Liderii de la Beijing se tem de amestecul american în alegerile prezidențiale și de resuscitarea pretențiilor la independență și secesiune.

Taiwan-ul rămâne una dintre „liniile roșii” pe care le-au trasat oficialii chinezi, încă de dinaintea întâlnirii. Chinezii chiar ar fi amenințat cu acțiuni militare, în caz că procesul electoral ar lua-o razna.

Se lipesc liniile de comunicare, rupte anul trecut!

Cei doi au fost de acord să reia comunicările militare, pe care China le-a întrerupt, după ce Nancy Pelosi a vizitat Taiwanul, anul trecut, când era președintele Camerei Reprezentanților. Biden ar fi spus că e imperios necesar ca șefii de state majore să comunice permanent. Nu se știe cum a răspuns Xi.

Au abordat problema fentanilului, un medicament puternic care a ucis sute de mii de americani. Biden ar fi descris mai târziu schița unui acord care ar angaja Beijingul să reglementeze componentele fentanilului. China a făcut promisiuni înainte de vizită că va limita producția.  

Cei doi bărbați au vorbit și despre cursa tehnologică dintre țările lor, o competiție acerbă. Liderul Xi Jinping s-ar fi plâns de consecințele economice ale restricțiilor americane pentru exportul către China a cipurilor de înaltă tehnologie, care sunt fundamentale pentru ambițiile Chinei, de a deveni o putere în industria viitorului.

Beijingul a susținut, tot mai vocal, în ultimul timp, că adevăratul obiectiv al lui Biden a fost de a sugruma competitivitatea industrială a Chinei.

Joe Biden ar fi exprimat din nou punctul de vedere, formulat la ultima întâlnire dintre cei doi din Bali, că SUA nu vor începerea unui nou război rece.

După discuții, Biden l-a invitat pe Xi Jinping să ia masa împreună și apoi l-a plimbat pe moșie cu o mașinuță.

“Întâlnirea a fost pozitivă, cuprinzătoare și constructivă și a trasat cursul pentru îmbunătățirea și dezvoltarea relațiilor China-SUA. San Francisco ar trebui să fie un nou punct de plecare pentru stabilizarea relațiilor dintre China și SUA,” este de părere Agenția de presă chineză.

Vocile lumii

The New York Times

Meeting at Filoli Gardens

“Acordurile pe care le-au anunțat, scrie New York Times, au fost totuși modeste, iar cele mai importante angajamente vizează în special continuarea discuțiilor, cu scopul de a evita pe cât posibil un conflict, în momentele de criză. În plus, așa cum era de așteptat, nu a existat o declarație comună a celor doi lideri, un alt semn al numeroaselor dezacorduri.”

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.