Reteaua Corect

Washington Post: Serviciile secrete ruse au plătit și controlat președintele Republicii Moldova

„Documentele – parte dintr-un set de materiale sensibile obținute de serviciile secrete ucrainene și examinate de The Washington Post – ilustrează modul în care Moscova continuă încercările de a manipula țările din Europa de Est. FSB a canalizat zeci de milioane de dolari pentru a cultiva o rețea de politicieni moldoveni și a reorienta țara spre Moscova”, scrie publicația americană, specificând că acest lucru s-a făcut prin una „dintre cele mai mari companii de stat din Rusia”, relatează Știripesurse.

Până de curând, după cum arată documentele, principalul vehicul al FSB în Republica Moldova a fost Partidul Socialiștilor, condus de fostul președinte pro-rus Igor Dodon. Rusia nu și-a ascuns niciodată legăturile strânse cu Dodon: din 2019, Igor Ceaika, un om de afaceri rus care este fiul fostului procuror general al Rusiei, a deținut împreună cu fratele mai mic al lui Dodon afaceri în Rusia în domeniul imobiliar și al gestionării deșeurilor, potrivit documentelor oficiale de înregistrare a companiilor, transmite IPN.

Însă Partidul Socialiștilor a intrat în declin din cauza scandalurilor de corupție implicându-l pe Igor Dodon. Într-o filmare ascunsă, „pusă în valoare” în 2019, Dodon a recunoscut faptul că a primit bani din Rusia, inclusiv de la Gazprom, având nevoie lunar de la 800.000 până la 1 milion de dolari pentru a acoperi „costurile de funcționare” ale partidului său, scrie Washington Post.

Potrivit publicației, în prezent, efortul serviciilor speciale ruse de a răsturna regimul pro-occidental al președintelui în exercițiu Maia Sandu este instrumentat de Ilan Shor, numit „figura de frunte a Kremlinului în subminarea puterii” la Chișinău. În viziunea sursei citate, acesta este „un controversat om de afaceri cocoțat în fruntea unui partid de opoziție și fugar în Israel din cauza problemelor cu legea”. Din punctul de vedere al Moscovei, acesta ar fi un „partener destoinic pe termen lung”, așa l-a descris un politician rus de rang înalt. Fără niciun pic de jenă, demnitarul a propus un contract favorabil de gaze naturale pentru ca Republica Moldova să fie condusă de partidul/gruparea „Șor”.

Vorbind despre pericolele generate de formațiunea în cauză, Washington Post indică transferul celor două principale canale de televiziune pro-ruse din Republica Moldova către un asociat apropiat al lui Ilan Șor, oferindu-i acestuia o platformă puternică pentru promovarea unei agende aliniate Moscovei. În plus, potrivit unor interceptări, FSB a trimis o echipă de strategi politici pentru a consilia partidul lui Șor. Și, potrivit unor documente, FSB a supravegheat o tranzacție prin care un oligarh rus a achiziționat unul dintre principalele active ale lui Ilan Șor pentru a-l proteja pe acesta de autoritățile Republicii Moldova.

Mai mult, într-un raport transmis către FSB, strategii politici ruși propun poziționarea partidului lui Șor drept o formațiune capabilă „de acțiuni concrete”, care „schimbă viața oamenilor în bine”, (adică populist) „în adevăratul sens al cuvântului”, scrie Washington Post.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.