Reteaua Corect

Voiculescu: „Am crezut că am ieșit din epoca epoleților, m-am înșelat”

Interesantă ieșire la rampă a lui Vlad Voiculescu, vineri, într-o conferință de presă. Într-un moment în care o parte a USRPLUS dă semne de resemnare și de dorință de continuitate la guvernare, ex-ministrul Sănătății procedează exact contrar: el aruncă bombe și acuzații de proporții și lasă clar impresia că e decis să ardă toate punțile către PNL, o atitudine cel puțin ciudată la doar 4 luni după alegeri. Frustrare la extrem, ori devoalare a unui plan cu bătaie mai lungă și neașteptat pentru opinia publică?

Între bombele aruncate azi în capul coaliției de către Voiculescu, se detașează cea potrivit căreia numărul real al morților de covid diferă de cel din datele livrate de guvern populației, foarte probabil el fiind mai mare.
Mai e și dezvăluirea că schimbarea șefului CNAS ”a produs supărări”. Ori că a preluat de la ministrul liberal Tătaru ”un sistem medical în colaps”.

Între acuzații, probabil cea mai gravă și mai amplă e aceea că România se află în epoca epoleților, adică sub conducerea serviciilor secrete și nu a unor structuri specifice democrației.
Nu mai vorbim de atacurile în rafală la premierul Florin Cîțu.

Așa cum spuneam, Voiculescu dinamitează controlat tentativele de împăcare între PNL și UDMR, de-o parte, și USRPLUS, de alta.
O variantă ar fi că omul scuipă venin la supărare. Plauzibil.
Dar se mai poate lua în calcul și alta.

Anume că valurile imense făcute de gruparea Cioloș din USRPLUS, inclusiv zvonurile că PLUS s-ar putea retrage din alianță țintesc, de fapt, spre obținerea unei compensații, despre care scriam și ieri: păstrarea lui Adrian Gheorghe la șefia CNAS, dacă nu chiar numirea lui Voiculescu în locul acestuia, nu degeaba o fi spus ex-ministrul, azi ”Vreau să pun umărul în continuare la a schimba ceea ce e de făcut în Sănătate”.

Și mai spune el: ”Am crezut că am ieșit din epoca epoleților, cred că și aici m-am înșelat”.
S-ar putea să aibă mare dreptate.

Dacian Cioloș, șeful de partid al lui V.V. conform unor surse, nu e străin, fie și indirect, de afacerile Big Pharma.
Unchiul și marele său protector politic, Virgil Ardelean, derulează afaceri cu magnatul sănătății, Mihai Miron, aflat în Top 100 al celor mai bogați români. Fiul fostului șef al Doi și un sfert e asociat direct cu Mihai Miron într-o firmă, după cum relata presa încă de acum trei ani. Gura tîrgului spune chiar că Miron ar avea și el relații de înrudire cu Ardelean, dar asta contează mai puțin, importante sunt cele de business.

Ori, Miron este un răsfățat al CNAS, de la care încasează anual sume imense de bani, în calitate de patron al Ropharma, unul dintre cele mai mari grupuri farma locale, cu activităţi în producţia, distribuţia şi retailul de medicamente.
Miron e, totodată, și patron al spitalului Sf.Constantin din Brașov, vizitat pompos de însuși președintele Klaus Iohannis în 2017 și unde mai sunt acționari Andreea Moldovan și soțul său. Același spital unde Miron Mihai anunța anul trecut că va lucra și Victor Costache, după demisia de la Sănătate, dar și de la spitalul Polisano Sibiu.

Ca să înțelegem ce înseamnă meciurile pe bani din sănătate, să amintim un eveniment de acum cîțiva ani, cînd Ropharma lui Miron s-a trezit cu DIICOT pe cap sub acuzația de evaziune fiscală și spălare de bani. La acea vreme, Miron acuza public că acțiunea organelor venise în urma criticilor sale la adresa Ministerului Sănătății și a politicii acestuia vizavi de spitalele private. O acuzație serioasă, am spune.

Prezența în schema Cioloș a lui Virgil Ardelean mai ”produce” și alte manevre: solicitarea USRPLUS de a primi Internele în compensație pentru Sănătate a fost refuzată categoric și prompt de PNL, dintr-un motiv foarte simplu, din informațiile noastre, anume temerea că Ardelean și-ar putea numi un protejat la șefia serviciului secret al ministerului.

E de înțeles, deci, de ce PLUS-iștii apasă atît de tare pe pedala ieșirii de la guvernare, sperînd în intimidarea PNL, chiar dacă amicii din USR nu-i prea susțin.

Dacă reduta CNAS nu e salvată, nu ar fi exclus chiar să asistăm la marea bombă.

Aceea ca partidul lui Dacian Cioloș și Vlad Voiculescu să iasă din combinația cu USR și să meargă pe cont propriu în opoziție.
Cu felia lui din cei 80 de parlamentari ai USRPLUS, Cioloș poate face jocuri interesante, din care să aibă și beneficii din partea guvernanților, dar și statutul de partid de opoziție, ceea ce i-ar permite să crească electoral pîna la alegerile din 2024 la care fostul premier nu concepe să nu candideze la Cotroceni.
Iar cu Barna ales președinte la congres, visul său ar fi spulberat. Un congres la care Barna atacă de pe poziția de vicepremier, care îi aduce pîrghii ale puterii și posibilitatea de a-și cumpăra sprijin în propriul partid.
Ieșirea USRPLUS de la guvernare, clamată de plusiști, i-ar reteza acest atu lui Barna.
Neputînd obține asta nici salvarea CNAS, nici ieșirea de la guvernare, nu e exclus ca Cioloș să aleagă varianta imediat următoare, adică ruperea PLUS de USR și plecarea în opoziție.
De aici vehemența plusiștilor precum Dragoș Tudorache, Anca Dragu și alții. (Bogdan Tiberiu IACOB)

UPDATE: Pe internet tocmai a fost lansată o petiție prin care se cere desemnarea drept succesor al lui Voiculescu a controversatei Andreea Moldovan, partenera de afaceri a lui Mihai Miron. QED.

UPDATE 2: Stranie coincidență: fix a doua zi după ce apar zvonuri despre posibila ruptură între USR și PLUS, Curtea de apel București validează fuziunea celor două partide, decisă la congresul din august anul trecut, validare despre care Cioloș spunea, la începutul anului, că e de așteptat undeva, în toamnă, abia după aceea putîndu-se organiza congresul pentru alegerea conducerii unice. Ceea ce înseamnă că viitorul congres e pe țeavă. Cineva, undeva, se grăbește…

Inpolitics

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.