Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

USR - partidul păpușilor Muppets și o premieră politică post-decembristă

USR vrea cu tot dinadinsul să-și asume titlul de cel mai bezmetic partid autohton, iar cea mai clară dovadă o reprezintă chiar modul său de acțiune, în special în privința organizării interne. Nu știm dacă USR e un partid condus de niște păpușari nevăzuți din afară formațiunii, cum se scrie adesea în media, dar sigur e că pare a fi un partid al păpușilor Muppets.

O știre din presa de azi ne amintește un element aiuritor petrecut acum o lună, dar care fusese dat uitării: luna viitoare se alege o nouă conducere a USR și se conturează deja candidații, e vorba de Cosette Chichirău, Liviu David, Alexandru Cristian Surcel și Vișinel Bălan.

Și cu ocazia asta, cum spuneam, ne amintim că la congresul din 12 iulie, Dan Barna, desemnat președinte la congresul din noiembrie 2017, a fost ales candidat al USR pentru alegerile prezidențiale și confirmat ulterior drept candidat al alianței USR-PLUS.

La același congres din iulie, Barna a declarat: „În această toamnă, în 14 septembrie, vom avea Congresul pentru alegerea conducerii partidului. A expirat mandatul de doi ani pe care actualul Birou Naţional şi eu îl avem. Vom avea alegeri şi pentru acea alegere, preşedintele în opinia mea, asta o să le propun colegilor la Congres, ar trebui ales chiar de către toţi membrii partidului, pentru a avea o legitimitate firească şi specifică mecanismelor democratice pe care le avem în USR”.

Întrebat dacă va fi mai candida şi la şefia USR dacă va fi desemnat candidatul partidului la prezidenţiale, Dan Barna a răspuns: „Da, aş dori să continui mandatul pe care îl am în prezent pentru că e o construcţie importantă în care cred foarte mult”.
La acea vreme, la cald, povestea congresului din toamnă a trecut mai degrabă neobservată.

Acum, însă, să tragem linie și să adunăm, la rece:

Între 1 și 3 septembrie, membrii USR își vor alege prin vot electronic președintele partidului, iar pe 14 septembrie un nou congres va valida respectivele alegeri și va desemna restul conducerii partidului.

De aici, două concluzii greu de digerat:
1) USR poate ajunge în situația de a ataca alegerile prezidențiale cu o nouă structură de conducere, care va trebui să se integreze rapid în peisaj, pentru că în octombrie începe campania.
2) USR poate ajunge în situația de a avea un alt președinte, să zicem Cosette Chichirău, ceea ce va face ca Dan Barna să intre în alegeri cu sloganul neoficial ”Nu l-au votat ai lui președinte al partidului, votați-l dumneavoastră președinte al țării!”.

Ideea că Barna ar putea rata șefia propriului partid fix înaintea prezidențialelor e halucinantă. Niciodată vreun partid nu s-a mai pus conștient într-o astfel de situație de mare risc.
Pe de altă parte, dacă ar fi ales președinte de partid și apoi al țării, USR va trebui să organizeze iar, imediat, alegeri interne și congres pentru un nou președinte în condițiile. Trei congrese în cîteva luni ar fi un alt record negativ.

De ce toate astea cînd alegerile din partid puteau fi lesne amînate după prezidențiale?
Mister total, situație fără precedent la noi.

Vicepreședintele USR, deputatul Cristian Seidler, e foarte relaxat cînd declară pentru Inpolitics că e chiar o idee bună ca un candidat prezidențial să nu fie și liderul partidului și nu vede nicio problemă dacă Dan Barna candidează la președinția țării după ce ar putea fi înfrînt în alegerile interne: ”Nu e nicio tragedie dacă se întîmplă asta. Asta e o prejudecată. Alegerile se fac pentru că așa s-a stabilit la congresul anterior. Un partid aflat la început nu provoacă congrese la patru ani, regula e de patru ani, dar în statutul nostru scrie foarte clar că următoarele alegeri au loc după cele europarlamentare”.

Nu știm dacă decizia fără precedent a USR e sau nu o tragedie, conform lui Seidler, dar a luat deja startul pentru fotoliul de președinte al partidului și încă în forță, cu atacuri deloc blînde.

Deputata Cosette Chichirău și-a anunțat candidatura, cum spuneam, dar a ținut să puncteze, conform G4Media, că ”Cel mai important lucru pe care îl am de spus despre organizarea internă a partidului este că apartenența la ”clan” nu mai poate să fie un criteriu pentru promovarea oamenilor (…) Team-building-ul președintelui va dispărea. Pentru că în USR nu avem nevoie de cultul personalității”.

Ceea ce e un afront direct la adresa lui Dan Barna, prezidențiabilul USR, acuzat, iată, că a promovat, ca președinte, ”apartenența la clan”, cultul personalității și colaborarea strict cu anumite persoane, vezi referirea la tema-building.

Una peste alta, congresul USR din septembrie care putea fi lesne amînat pînă după prezidențiale, mai ales că tribunalul nici nu a validat încă modificările la statut operate la congresul din iulie, ar putea crea premisele cele mai ciudate candidaturi post-decembriste: a unui politician care vrea șefia statului după ce a fost respins prin vot de proprii membri la șefia partidului care îl susține.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.