Reteaua Corect
Adrian Vasilescu

Undita si pestele din lac

Scris de Adrian Vasilescu in 19 septembrie 2012 la 19:54, in Politics. 47 vizualizari Intra in discutie Tagurilac, peste, undita shortlinkhttp://crct.ro/ni9g

Un cunoscut proverb chinezesc, invocat din cand in cand in dezbaterile publice de la noi, dar nu atat de des cat ar fi nevoie, acela privind flamandul caruia nu-i intelept sa-i dai peste ca sa-si astampere foamea pentru ca dupa ce-l va manca va flamanzi din nou, ci sa-i dai o undita si sa-l inveti sa pescuiasca, poarta in sine samburele unui program de restabilire a echilibrului intre constrangerile economico-financiare si imperativele sociale.

De multe ori insa guvernele Romaniei, in imprejurari ce n-au depins poate numai de ezitari, ci si de interese electorale de moment, s-au prefacut ca nu vad nevoia unui astfel de program. Celor puternici, ce au batut cu pumnul in masa si au cerut peste, le-au dat peste. In diferite forme: subventii, salarii neacoperite cu productivitate, comenzi de stat etc. etc. Celor slabi, dar multi si cu putere de vot, le-au fost oferite mese gratuite cu peste gata prins, sub forma de ajutoare sociale. Numai ca in lac nu a fost niciodata destul peste.

Sigur, au existat, exista si vor exista mereu familii in necaz, oameni defavorizati si logica sociala face obligatorie ajutorarea lor. Dar logica economica ne obliga sa deschidem ochii si sa vedem ca banii si, in general, avutia, fie ea intinsa ori restransa, nu cad din cer. Iluzia "mesei gratuite" e o capcana. Ajutoarele sociale sunt platite cu bani ajunsi la buget din munca altora. Ca sa evit vreo confuzie, notez ca pensiile nu sunt cuprinse in capitolul ajutoare sociale. Pensionarii dispun de o creanta obtinuta de la stat prin munca din anii lor de activitate.

Problema-problemelor e insa alta: bunastarea intregii societati. E greu de obtinut si pe deasupra e scumpa. Dar riscul - in cazul in care societatea noastra nu se va angaja in efortul cerut si nu va accepta sa plateasca pretul - e crucial. Pentru ca nimeni nu va plati pretul in locul nostru. Si nici bani din economisirea altor tari, care veneau aici si stimulau bunastarea pe datorie, nu mai vin ca altadata. Si totusi astazi, in mediul romanesc, gandul multor politicieni si al multor concetateni ai nostri zboara spre mitul Anei lui Manole. Intr-un moment de rascruce, cand zidurile ridicate ziua se naruiau noaptea, Manole nu s-a autozidit, ci si-a zidit sotia. Legenda e fara echivoc: nici pentru Manole si nici pentru mesterii lui nu era niciun pericol ca li s-ar putea cere sa se sacrifice ei; cel lipsit de noroc urma sa-si sacrifice iubita. Nici astazi legenda n-a murit: ne intalnim deseori cu o astfel de mentalitate - sa plateasca altcineva "masa". Ceea ce nu-i tocmai simplu, caci in continuare in lac e prea putin peste.

Cititi intreg editorialul pe Ziarul Financiar

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.