Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Un ultimatum care spune multe

Surprinzătoare una dintre condițiile ultimative puse de reprezentanții PSD în ceea ce privește formarea viitorului Guvern. Aceștia au afirmat, iar Ciolacu a întărit, că, după căderea Guverului Orban, nu vor accepta un premier liberal. În această situație, ce ar trebui să facă Iohannis?

Să pornim de la premiza, poate greșită, dar acceptabilă teoretic, că nu există un blat între Ciolacu și Iohannis. Să luăm de dragul demonstrației de bune câteva dintre afirmațiile făcute ieri. Dacă PSD e decis să-și ducă până la capăt avertismentul ultimativ, atunci rezultă că președintele Klaus Iohannis e cu mâinile legate. El nu-l mai poate nominaliza din nou pe Ludovic Orban, atâta timp cât acesta e membru PNL. Nu poate de asemenea nominaliza vreun alt reprezentant al acestui partid. Ar trebui, pentru desemnare, să se uite în altă parte. Dar unde s-ar putea uita? La USR? Pare exclus. La PMP? E și mai exclus. Singura opțiune care îi rămâne este o persoană din afara clasei politice. Un fel de tehnocrat. Un altfel de Cioloș.

Numai că, iată, cu o asemenea ofertă vine și PSD-ul. Care a anunțat că la consultări va propune o personalitate din afara PSD. Și este de presupus că, dacă e din afara PSD, acea personalitate nu este nici membru al vreunul alt partid.

Klaus Iohannis trebuie să se conformeze. Sau, la limită, să încerce să tragă de timp și să-l mennțină în funcție pe Orban doi și jumătate, ignorând pur și simplu moțiunea de cenzură, care va conduce a căderea Guvernului. La rândul său însă, Orban are toate motivele să fie disperat. Și extrem de nervos. Pentru că este între ciocan și nicovală. Opoziția îl alungă constituțional din Palatul Victoria. Iar președintele nu dă semne că îl apără. Dimpotrivă. Tocmai i-a dat zilele trecute un brânci legat de racolarea primarilor de la PSD. În aceste condiții, agățându-se cu dinții de scaun, Orban trage ultimul cartuș. Se adresează Curții Constituționale, pentru a reclama un conflict de interese. Dar este un glonț orb. Chiar dacă nu există un precedent în acest sens, Constituția nu interzice sub nicio formă, nici în textul legii și nici în spiritul ei, utilizarea instrumentului moțiunii de cenzură într-o sesiune extraordinară.

Iar acum, dacă ne întoarcem la mai vechea noastră bănuială de blat politic între Iohannis și Ciolacu, am putea să ajungem la concluzia că, în prealabil, s-a convenit pentru nominalizarea unui nou premier din afara partidelor politice, care să formeze un Guvern în urma unei negocieri cu toate partidele parlamentare. Care ar putea fi un Guvern de uniune națională.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.