Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Un sistem rau pentru un presedinte si mai rau

Candidatul Freedom House pentru Consiliul Superior al Magistraturii, Ovidiu Maican, a facut o analiza devastatoare asupra comunitatii serviciilor secrete romanesti. El demonstreaza ca avem de-a face cu un sistem piramidal tipic pentru o dictatura si total nespecific unei democratii.

In Romania exista oficial mai multe servicii secrete - respectiv opt - decat in oricare dintre statele Uniunii Europene si NATO. Dintre acestea, doar patru sunt supuse unor acte normative, de mult depasite. Comunitatea serviciilor secrete, spre deosebire de statele democratice, in Romania, este subordonata Presedintelui. Controul parlamentar este simulat. Pentru ca el nu este exercitat de conducerea celor doua Camere, ci de o comisie ai carei membri sunt alesi pe spranceana. Iar asta se intampla doar in cazul a doua servicii secrete. Celelalte sase nu sunt controlate decat de Presedinte. Si, in plus, mai exista trei servicii neoficiale. Unul la Cotroceni, altul la DNA, al treilea la ANAF. Tot spre deosebire de ceea ce se intampla in lumea civilizata, doar in Romania, dupa modelul sovietic, serviciile secrete sunt militarizate. Pentru a asculta de comanda politica.

Ovidiu Maican demonstreaza, cu argumente solide, faptul ca Presedintele Romaniei utilizeaza serviciile secrete pentru a subordona institutiile statului si a lovi in adversarii sai politici. Continuand seria sa de rationamente, mai consemnez ca, dincolo de faptul ca dispozitiile Consiliului Superm de Aparare a Tarii, care sunt luate dupa o lege secreta, sunt obligatorii pentru toti cetatenii, la noi, in Romania, toate serviciile secrete sunt considerate parti componente ale sistemului national de aparare. Ceea ce este o grava anomalie. Din simplul motiv ca in Romania nu se face distinctia intre apararea nationala, facuta in baza unor structuri militare si siguranta nationala, care presupune existenta unor servicii. “Aria de cuprindere a fortelor armate este largita excesiv si nejustificat, la fel ca in statele totalitare sau in unele state autoritare”, consemneaza Ovidiu Maican. Extrem de grav este faptul ca, in Romania, CSAT poate stabili, fara aprobarea Parlamentului, organizarea, structura, efectivele si regulamentele de functionare ale institutiilor implicate in apararea sigurantei nationale.

In ceea ce priveste siguranta cetateanului, respectarea drepturilor sale constitutionale, se vorbeste si se scrie, din ce in ce mai frecvent, despre arestari si perchezitii abuzive. Abuzive in raport cu ce? In raport cu Constitutia Romaniei. In raport cu normele general acceptate ale drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului. Dar nu intotdeauna si in raport cu legislatia interna. Cea aflata in conflict cu Constitutia. De unde acest paradox? Dintr-o constructie legislativa antidemocratica si relativ usor de explicat. In Romania, arestarile, perchezitiile si alte acte referitoare la siguranta nationala se efectueaza cu aprobarea unor procurori care nu sunt competenti teritorial sau material, ci sunt pur si simplu niste persoane desemnate de Procurorul General, dupa spranceana. Iar Procurorul General, la randul lui, este numit de Presedintele tarii. Este cel mai simplu mecanism prin care seful statului isi poate utiliza prerogativele in scopul controlului unor procurori, prin intermediul carora sunt inlaturati adversarii politici incomozi. Si fara vreun control.

Presedintele Romaniei a reusit, intr-un mod anticonstitutional dar, in acelasi timp, relativ legal, sa transforme serviciile secrete in politii politice. Iar bomboana pe coliva o constituie formatiunile antiteroriste care, dupa modelul rusesc, sunt subordonate serviciilor secrete si nu Ministerului Apararii sau Ministerului de Interne.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.