Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Un regim pus in formol. Pana la alegeri

Adevaratul semnal a fost dat. De catre presedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite. Care i-a reprosat lui Traian Basescu faptul ca a schimbat trei premieri in sase luni. Si ca tara este paralizata. In plus, suntem contraperformanti la nivel european, plasandu-ne pe ultimul loc in materie de absorbtie a fondurilor europene. Lituania fiind la celalalt capat. Pe locul doi ca performanta. Declaratia inaltului oaspete este unul dintre cele mai concludente semnale politice pe care le primim. Pentru ca presedintele lituanian este, de fapt, un mesager special UE. Care a primit sarcina sa spuna ceea ce a spus. Sa incercam sa traducem.

Dezinformata sau luata prin surprindere de viteza cu care USL a procedat la suspendarea, pentru a doua oara, a lui Traian Basescu si la aplicarea procedurii de demitere, sau si dintr-un motiv si din celalalt, UE a reactionat. Putin conteaza ca asta s-a intamplat sub imperiul familiei de populari din care fac parte si PDL si uzurpatorul de la Cotroceni. Jocurile au fost facute. Sub presiunea UE, operatiunea de lichidare a regimului Traian Basescu a esuat. Pentru moment. Dar nu asistam nici la o simpla resetare a unei tari si ar fi hazardat ca cineva sa sustina ca regimul in sine este agreat la Bruxelles. Nici vorba de asa ceva.

In realitate, dincolo de unele excese, dincolo de unele interese particulare care, mai devreme sau mai tarziu, vor fi dezvaluite, dincolo chiar de unele interese meschine ale unor state puternice UE de a ne mentine intr-un statut colonial, la Bruxelles exista o reala si motivata ingrijorare in raport cu situatia Romaniei. De ce?

Este clar ca nu exista in Romania o economie functionala de piata adaptata normelor europene. Libera concurenta este viciata. Iar unul dintre principalele vicii consta in coruptia institutionalizata, consolidata sub regimul Basescu, in ciuda unor aparente, uneori prea zgomotoase chiar, create de actiunile celor peste 5.000 de procurori, ale comsiarilor ANAF – s-a vazut cine le-a fost conducatorul – sau asa-zisei lupte pentru integritate declansata de ANI.

Cine a schimbat trei premieri in sase luni? Evident, Traian Basescu. Cine se face vinovat de coruptie? Evident, regimul Traian Basescu. Cine e responsabil pentru faptul ca ne plasam pe ultimul loc in materie de utilizare a fondurilor europene? Acelasi regim. Care nu a reusit sa absoarba decat 7 la suta din ceea ce ni s-a dat. Si, atentie, in numai trei luni, Guvernul USL a ajuns la 10 la suta. Cine este de vina ca suntem pe primul loc in nereguli privind accesarea fondurilor UE? Guvernele regimului Basescu. Cand a venit Ponta, jocurile erau facute. Patru programe operationale erau blocate pentru ilegalitati. Un exemplu concludent e zona achizitiilor publice. De cate ori nu am scris si nu am vorbit despre faptul ca aici s-au savarsit fraude de 10 miliarde de euro intr-un singur an? Constatate de Curtea de Conturi. Sub regimul Basescu.

Regimul Basescu este tinut in formol de UE. Doar pana la alegeri. Dupa care, pa!

 

P.S.: Am ramas datori fata de UE cu Avocatul Poporului. Cu un Ombudsman agreat de toate partidele. Eu il propun pe Gyorgy Frunda.

Comentarii (2):
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.