Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Un război tot mai ciudat

Cu avioane care vin la sfântul așteaptă. Cu blindate care sunt și ele pe drum. Cu baraje și magistrale submarine care sar în aer. Cu un front de 1.000 de kilometri. Cu partizani și cu o armată paralelă care se încaieră cu armata oficială. Un război cum nu s-a mai văzut.

Până de curând, se părea că principala notă distinctă a războiului din Ucraina este angajarea în luptă într-o măsură nemaiîntâlnită a dronelor de tot felul. Drone de atac și drone sinucigașe. Drone sofisticate și drone artizanale. Este însă doar o aparență. Acest război ciudat aduce multe noutăți. Unele de-a dreptul senzaționale.

Să recunoaștem că rareori se întâmplă în istorie ca în plin război, în interiorul aceleiași tabere, forțele armate să se încaiere. Se întâmplă acum în Rusia. Evgheni Prigojin, „bucătarul lui Putin”, care cu voia „țarului” de la Kremlin și-a creat o armată de mercenari, al cărui principal obiectiv este jaful și din care fac parte mii de foști deținuți de drept comun, a intrat într-un conflict din ce în ce mai dur cu vârfurile armatei regulate a Federației Ruse, cerându-le literalmente capul. Ba mai mult, în cursul acestei săptămâni au avut loc lupte armate între mercenarii lui Prigojin și militarii Federației Ruse. Evgheni Prigojin devine din ce în ce mai erfervescent, astfel încât din ce în ce mai mulți analiști din lumea întreagă estimează că acesta vânează chiar poziția lui Vladimir Putin. Dacă lucrurile evoluează astfel, vom avea în curând un război în război. Ceea ce pentru Federația Rusă ar putea fi fatal. Lucrurile însă nu se opresc aici. Situația este și mai complexă. Au apărut cel puțin două organizații de partizani, „Rusia liberă” și „Corpul voluntarilor”, despre care se afirmă că ar fi mai degrabă organizații de tip extremist sau chiar fascist. Ele acționează în diverse zone din teritoriul deținut în mod legitim sau ilegitim de Federația Rusă. Sunt înarmate până în dinți, chiar și cu blindate, și fac ravagii pe unde trec, înfruntând cu multă îndrăzneală armata regulată a Federației Ruse. O a treia grupare de acest fel s-a format deja și în Peninsula Crimeea. Sunt mici războaie în interiorul marelui război, dar atât de virulente, încât pot arunca totul în aer. E imposibil de estimat dacă Vladimir Putin a pierdut sau nu a pierdut controlul. Dar dacă încă nu l-a pierdut, într-un asemenea ritm, mai devreme sau mai târzu, îl va pierde cu siguranță.

Despre unele drone care au lovit în adâncime Federația Rusă, inclusiv Moscova, se știe că provin din Ucraina. Pentru că un site ucrainean a prezentat pur și simplu harta cu obiectivele civile și militare lovite de aceste drone. Despre alte drone, care atacă zi de zi inclusiv Moscova, nu se știe mai nimic. Este un mister cum de aceste drone au putut să zboare deasupra teritoriului Federației Ruse, fără a fi depistate, fără a fi doborâte pe distanțe de sute și sute de kilometri, timp de multe ore, și cum se face că forțele antiaeriene masate în Moscova și în jurul Moscovei nu reușesc cu niciun chip să le doboare în totalitate.

Acest război se desfășoară în chip haotic. Este din ce în ce mai greu de controlat de la Kremlin. Aruncarea în aer a barajului de pe Nipru face pentru o vreme, poate pentru luni de zile, imposibil un asalt ucrainean prin traversarea cursului acestui fluviu. Prin stratul gros de mocirlă, generat de lacul de acumulare revărsat, nu pot fi trecute nici tancurile, nici amfibiile. Astfel încât Ucraina va trebui să schimbe direcția de atac. Ca să o schimbe, trebuie să tatoneze. De aceea, în prezent, atacurile în vederea declanșării marii ofensive se desfășoară simultan în mai multe locuri. Sunt doar atacuri de tatonare. În acest război ciudat, mai mult se vorbește despre marea ofensivă - sau dacă vreți contraofensivă - și până una alta mai puțin se întâmplă ca ea să aibă loc.

Sorin Roșca Stănescu, membru al Clubului de Presă

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.