Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

UN PROTEST LESINAT PE FUNDALUL UNUI CONFLICT NUCLEAR: PSD-PNL-UDMR-AUR CONTRA USR

Scris de Bogdan Tiberiu Iacob in 23 decembrie 2021 la 10:09, in Politics. 674 vizualizari Intra in discutie Taguriaur, conflict, George Simion, Parlament, PNL, protest, PSD, USR shortlinkhttp://crct.ro/nyTO

O zi interesantă cea de ieri. La 32 de ani de la revoluție, AUR organizează – fără să-și asume – un protest leșinat în jurul Parlamentului față de certificatul verde obligatoriu, forțele de ordine sunt suspect de tolerante și depășite, dar presa și clasa politică ridică șușa la nivel de cataclism național. AUR-iții sunt proclamați drept eroi de unii, anarhiști de către alții, dar puțini văd peisajul de ansamblu: în fapt, ieri am asistat la un război între puterile aliate PSD-PNL-UDMR-AUR contra celor de la USR. Totul pe fundalul unui război cu adevărat nuclear, de astă dată: cel pentru impunerea în premieră mondială a obligativității – practic – a vaccinării românilor. Ceea ce ridică serios întrebarea dacă nu cumva se fac presiuni discrete asupra României să devină din nou poligon experimental.

La mitingul de ieri, o clădire a fost asediată de protestatari, fanii AUR contra Parlamentul României și tot ieri am asistat, probabil, la o premieră istorică: numărul angajaților Palatului Parlamentului și al aleșilor, de cca.3000, era mai mare decît al asediatorilor. Dacă protestatarilor li s-ar fi permis accesul neîngrădit în clădirea imensă s-ar fi rătăcit precis pe acolo, unii pe veci.

Dincolo de glumă, rar s-a văzut un contrast mai mare între burtierele alarmiste ale televiziunilor și realitatea din teren. Cu tot cu mașinile ”vandalizate” ale SUA și Japoniei, cu un spray care se șterge cu o cîrpă. Rușine planetară, ce vor fi zis oamenii aceia din țări civilizate, curgeau întrebările în studiouri.

Eu zic că vor fi rîs. Mașina SUA era a unei țări în care anul trecut aproape s-a dat foc Congresului de către inși cu coarne. Cea a Japoniei era a unei țări în care acum cîțiva ani 120.000 de japonezi furioși au luat parlamentul cu asalt din cauza unei legi cu substrat militar, iar premierul Shinzo Abe a fost la un pas să fie sechestrat de deputați în legislativ.
La Bruxelles, se întîmplă ca protestatarii nervoși să arunce în clădirea P.E. cu bucăți din caldarîm, iar eurodeputații sunt evacuați cu poliția.
În Franța, vestele galbene aproape dădeau nu demult buzna în palatul prezidențial, iar în marile capitale precum Londra, Viena, Amsterdam, Roma șamd se lasă periodic cu incendieri de mașini și magazine, distrugeri de bunuri de milioane, lupte de stradă cu polițiile șamd. Și vorbim de zeci și sute de mii de oameni, nu de cîteva sute.

Pentru toate aceste democrații, șușa de ieri, de la parlamentul României, a fost maxim un episod amuzant din South Park.

Presa de la noi vorbește azi tot în note apocaliptice: fascism, legionarism, mineriadă etc, și avem și o imagine simbol rostogolită în media: un membru AUR desenînd o zvastică pe steagul UE. De unde naiba se știe cu precizie statutul politic al anonimului e greu de înțeles.

Mitingul umflat cu pompa de ieri, pasivitatea dubioasă a poliției și jandarmeriei, sirenele de alarmă trase de o presă exaltată care nu a ezitat să recurgă pe alocuri și la fake news-uri, precum cel că insurgenții pătrunseseră în clădirea legislativului, ascund în mod cert ceva.

Iar acel ceva este, după toate probabilitățile, miza declarată – dar nu prea susținută – a protestelor: certificatul verde obligatoriu. Care nici nu era pe ordinea de zi a Camerei și nu e clar dacă va fi prea curînd.

Pentru că aici se află cu adevărat chestiunea nucleară.

De săptămîni bune se discută insistent despre introducerea obligativității accederii la locul de muncă, de stat ori privat, doar pe baza certificatului verde. Adică doar pentru vaccinați, imunizați după boală ori cei cu teste negative. Cine nu are așa ceva, nu mai e primit la muncă și nici nu mai încasează bani.
Discuțiile sunt aprinse pe teme precum cine va deconta testele, statul sau angajatul?, și tot așa.

Dar lipsește întrebarea maximă: de ce ar fi România prima țară a lumii care să introducă asemenea opțiune atomică?

Nicăieri nu există obligativitatea certificatului verde la locul de muncă într-o formă care înseamnă, practic, obligativitatea vaccinării; țări precum Germania, Italia, SUA ori Marea Britanie au decis vaccinarea obligatorie doar a anumitor categorii profesionale, dar chiar și acolo au fost dezbateri aprinse. Consiliul Constituțional francez a atras deja atenția că oamenilor nu li poate lua dreptul la muncă în absența vaccinării. O țară mică, din stirpea celor folosite de cele mari drept poligon experimental, Slovenia, a introdus obligativitatea vaccinării angajaților la stat, dar Curtea Constituțională a anihilat-o fără echivoc. Peste tot se dezbate și se tot dezbate, dar nimeni nu a făcut încă pasul concret. Dacă se va face!

În statele lumii cu economii puternice se discută deja o altă problemă serioasă: impunerea vaccinării, fie și numai pentru anumite categorii profesionale, ar putea avea drept consecință demisii în lanț și, deci, periclitarea funcționării instituțiilor vitale.

În România, există deja studii care atestă că unul din patru angajați ar prefera să demisioneze decît să se vaccineze. Într-o țară care are, oricum, încă mai puțini vaccinați decît Slovenia, asta ar putea provoca blocaje ale pieței muncii, măciuca la un car de oale care ne mai lipsea.

Nici nu mai vorbim de haosul care s-ar produce în firme și instituții pornind de la obligativitatea ținerii sub control a angajaților în materie de teste și vaccinări. Am avut deja un preview anul trecut, cînd s-au impus dezinfectanții, termometrele și măștile în societăți, dar absența unor norme clare a băgat pe toată lumea în ceață.

Ce s-ar întîmpla cu românii care nu ar mai fi primiți la muncă pentru că ar refuza vaccinările? Legea din parlament lămurește: după 30 de zile de absență, consecutive ori cumulate, ar fi concediați.
60% dintre români nu s-au vaccinat pînă acum. Nu garantează nimeni că s-ar buluci toți să o facă dacă legea ar intra în vigoare. Ne vom trezi cu o armată de șomeri, peste noapte?

Urmările vor fi în mod categoric dramatice și pe termen lung.

Cum s-ar putea ajunge la toate astea?

Un prim răspuns ar fi mulțumită USR, partidul care a început în vară-toamnă o campanie furibundă în favoarea unei legi care să impună certificat obligatoriu la toate locurile de muncă. Și care partid este categoric porta-vocea cea mai îndîrjită a intereselor străine, de la naștere pînă azi.

Ștafeta a fost preluată de Florin Cîțu și alți camarazi liberali, care s-au grăbit să elaboreze  proiectul de lege.
Un proiect cu aviz negativ de la Comisia pentru Drepturile Omului, cu ample amendamente de la Consiliul Legislativ și respins, finalmente, de Senat.
Dar nu definitiv, merge la Cameră și acolo ar putea trece.

Acum, coaliția de la putere vorbește de varianta adoptării acelui proiect, cu sau fără amendamente, de un proiect nou în parlament – care prevede că interdicțiile ar urma să se aplice inclusiv membrilor Parlamentului, persoanelor alese sau numite care ocupă funcții publice sau de demnitate publică ori asimilate acestora – ori de angajarea răspunderii guvernului. Încă se dezbate, aflăm.

Știm că se dezbate, dar, repetăm, nu știm DE CE se dezbate un proiect cu măsuri neluate de nimeni și care ar bloca economia.

O variantă de răspuns e că ar exista presiuni discrete din afară pentru ca România să devină un cobai al unui experiment care să fie preluat sau, după caz, abandonat de cei mari.

Un proiect care e limpede, însă, că nu convine guvernanților români, care înțeleg foarte bine consecințele. Să iei oamenilor dreptul la muncă și salariile într-o iarnă în care prețurile au explodat deja e act sinucigaș politic. Sindicatele sunt nervoase, inclusiv cele ale MAI, starea de spirit a populației e explozivă, mai trebuie doar un chibrit care să aprindă pulberea socială.

Drama e că a refuza solicitările de afară e dificil, pentru că la o pondere de 70% în parlament, trecerea certificatului ar fi floare la ureche. Alianța PSD-PNL-UDMR nu are dușmani naturali, deci nici scuze.
Unica portiță ar fi invocarea unor mari tensiuni sociale pe care respectivul certificat le-ar produce.
Și pentru că protestele de stradă încă nu au apărut natural, s-a recurs la făcătura de miting artificial, de ieri, al AUR, regizat din umbră de putere.

Nu e obligatoriu ca partidul lui George Simion să fi achiesat conștient la strategie, mai există și ceea ce se cheamă exploatare în orb.

Faptul că mitingul s-a produs fix cînd premierul Nicolae Ciucă era la Bruxelles la întîlniri cu greii europeni și că acesta a ținut morțiș să intervină de acolo, îngroșînd tușele unui pericol imaginar, nu face decît să confirme și mai mult ipoteza.
Coaliția are nevoie disperată să tragă de timp cu certificatul, așteptînd să vadă ce se mai întîmplă prin lume, în timp ce lumii i-ar conveni invers, să vadă ce se întîmplă la noi.

Și la cum stau lucrurile, deocamdată, e greu de crezut că certificatul va intra în funcțiune prea curînd, pentru că, indiferent de forma promovării, vom avea demersuri în parlament, o contestare la Curtea Constituțională, dacă nu de la unii parlamentari, sigur de la Avocatul Poporului. Care deja s-a pronunțat pe subiect încă de pe cînd se discuta de condiționarea dreptului la muncă al personalului sanitar de vaccinare, anunțînd că e vorba de o încălcare abuzivă a drepturilor omului.

Iar pînă la pronunțarea CCR ar putea trece săptămîni bune. Salvarea guvernanților de la un act care i-ar putea distruge în ochii românilor. (Bogdan Tiberiu IACOB)

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.