Reteaua Corect

Un proces din cauza dreptului de veto Schengen e inadmisibil

Scris de newsreporter in 17 septembrie 2023 la 09:25, in Politics. 288 vizualizari Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nBV7

Expertul în drept european Walter Obwexer nu dă o șansă procesului cu care România a amenințat Austria pentru vetoul Schengen. Potrivit acestuia, un proces în fața CEJ ar dura aproximativ un an și jumătate până când se ajunge la verdict.

„O acțiune în despăgubire împotriva Austriei în fața CEJ este în mod evident inadmisibilă”, a declarat vineri, 15.09.2023 expertul în drept european de la Universitatea din Innsbruck, Walter Obwexer, într-o conversație telefonică cu agenția austriacă de presă APA: „O cerere de despăgubire împotriva statelor membre nu este prevăzută pentru în tratatele UE”.
O cerere de despăgubire împotriva Uniunii Europene ar fi permisă formal, dar „nu ar avea nicio șansă de succes”, a continuat Obwexer. Motivele pe care le-a invocat au fost procedura prevăzută în Actul de aderare la UE cu România și Bulgaria conform articolului 4, paragraful 2. În consecință, desființarea controalelor la frontierele interne va avea loc după o evaluare de către Consiliu care va efectua și evaluarea.
Austria a invocat motive pentru veto-ul său și anume afluxul de persoane care caută protecție prin România și, în al doilea rând, că sistemul Schengen nu funcționează, a spus Obwexer. Acestea sunt justificări obiective. Chiar dacă România susține că migrația ilegală nu traversează teritoriul său, argumentul rămâne despre nefuncționarea sistemului Schengen cu numeroasele controale la frontierele interne actuale. „Nu există dreptul la aderarea deplină la Schengen”, a spus Obwexer.
Premierul român Marcel Ciolacu a declarat într-un interviu acordat „Standard” (ediția de vineri) că, dacă Austria ar mai ridica un veto privind admiterea României și Bulgariei în spațiul Schengen, de îndată ce problema va reveni pe ordinea de zi, Bucureștiul ar dori să depună plângerea. „Categoric, da”, a spus Ciolacu, întrebat de ziar. Șeful Guvernului estimează prejudiciul cauzat României prin neaderarea la zona fără frontieră la două procente din produsul intern brut.

 

apărut pe 15 septembrie 2023

https://www.vienna.at/europarechtler-klage-wegen-schengen-veto-unzulassig/8297191/amp 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.