Reteaua Corect

Un nou teritoriu amenință că iese din Commonwealth

Prim-ministrul din Belize, Johnny Briceño, a criticat dur refuzul lui Rishi Sunak de a-şi cere scuze pentru rolul Marii Britanii în comerţul transatlantic cu sclavi şi a declarat, chiar înainte de încoronarea Regelui Charles, că este "destul de probabil" ca Belize să fie următorul membru din Commonwealth care va deveni republică, relatează The Guardian, potrivit Știripesurse.

Luând cuvântul în capitala ţării, Belmopan, Briceño a susţinut că guvernul britanic are responsabilitatea morală de a-şi cere scuze pentru atrocităţile sclaviei şi s-a alăturat apelurilor lansate în Caraibele anglofone pentru reparaţii financiare din partea Regatului Unit, informează News.ro. 

"Cred că el (Sunak) are responsabilitatea morală de a putea oferi cel puţin scuze", a declarat Briceño. "Ar trebui să aibă o mai bună apreciere, din cauza strămoşilor săi (premierul Sunak are origini indiene - n.r.). Când citeşti şi auzi despre jafurile care au avut loc pe pământul strămoşilor săi, cred că el ar fi trebuit să ofere scuze", a spus Johnny Briceño.

Comentariile sale au fost făcute în timp ce un membru de rang înalt al guvernului jamaican a declarat că după încoronarea Regelui Charles va începe un proces pentru a avea un şef de stat ales.

 

Sunak refuză să ceară scuze istorice

Sunak, ai cărui părinţi sunt de origine indiană Punjabi, a declarat săptămâna trecută în parlament că nu îşi va cere scuze pentru rolul Marii Britanii în sclavie şi colonialism. Ca răspuns la o întrebare din partea deputatului laburist Bell Ribeiro-Addy, el a spus: "Nu. Cred că ar trebui să ne concentrăm pe a ne înţelege istoria şi toate părţile ei, nu să fugim de ea, ci să ne asigurăm că avem o societate care este incluzivă şi tolerantă faţă de oameni din toate mediile".

Briceño, care conduce partidul de centru-stânga People's United din Belize, a preluat mandatul în 2020, iar în 2021 a adoptat o rezoluţie parlamentară prin care guvernul se angaja să ceară justiţie reparatorie din partea Marii Britanii "în numele foştilor sclavi şi al descendenţilor lor din Belize".

Situată în America Centrală, fosta colonie britanică este membră a organizaţiei interguvernamentale Caricom, formată din 20 de ţări din Caraibe. Acest organism pledează de mult timp pentru o justiţie reparatorie, iar comisia sa de reparaţii afirmă că guvernele europene care au legătură cu sclavia şi colonialismul ar trebui să urmeze un plan în 10 puncte, care include scuze publice, angajamente pentru programe de educaţie şi anularea datoriilor naţionale.

Belize este unul dintre cei 14 membri ai Commonwealth, o uniune a ţărilor unde Coroana britanică rămâne şeful simbolic al statului. Belize este singura ţară din cadrul Commonwealth pe care Regele Charles al III-lea nu a vizitat-o niciodată.

Anul trecut, guvernul din Belize a aprobat un proiect de lege pentru crearea unei comisii constituţionale, care s-a reunit în noiembrie anul trecut. Comisia, care include reprezentanţi ai mai multor grupuri civile, precum şi ai celor două partide politice principale din Belize, va analiza o gamă largă de aspecte legate de reformă, inclusiv posibilitatea de a deveni o republică. Există un sprijin bipartizan pentru o astfel de mişcare, iar Belize este acum singura ţară din Caraibe din cadrul Commonwealth-ului în care Coroana ar putea fi înlăturată printr-un vot parlamentar şi nu printr-un referendum.

Ministrul jamaican pentru afaceri juridice şi constituţionale, Marlene Malahoo Forte, a declarat pentru Sky News că Jamaica ar putea supune unui referendum ideea înlocuirii regelui britanic ca şef de stat cu o preşedinţie aleasă, încă din 2024. "În timp ce Regatul Unit sărbătoreşte încoronarea regelui, acest lucru este pentru Regatul Unit", a spus ea. "Jamaica caută să scrie o nouă Constituţie... care va rupe legăturile cu monarhul ca şef de stat", a precizat ministrul.

Deşi Briceño a declarat că va supune recomandările generale ale comisiei unui referendum, el nu a exclus eliminarea Coroanei ca şef de stat prin intermediul parlamentului după raportul comisiei. Recomandările sunt aşteptate anul viitor.

Întrebat dacă crede că Belize ar putea fi următorul stat care va părăsi domeniul Commonwealth-ului, după ieşirea Barbados în 2021, Briceño a răspuns: "Cred că şansele sunt destul de mari. Este destul de probabil".

El a spus că este de părere că Belize va rămâne parte a Commonwealth-ului Naţiunilor, asociaţia politică formată din 56 de state, majoritatea foste teritorii ale imperiului britanic.

Belize va fi reprezentat la încoronarea regelui de guvernatorul său general, Dame Froyla Tzalam. Întrebat dacă cetăţenii din Belize sunt entuziasmaţi de eveniment, Briceño a spus: "Nu există nicio emoţie. Suntem atât de departe de Marea Britanie... Nu vezi oamenii scoţând steagurile Union Jack sau altceva".

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.