Reteaua Corect
Stelian Tanase

Un an minus o zi de la moartea Regelui Mihai

Scris de Stelian Tanase in 04 decembrie 2018 la 11:57, in Politics. 417 vizualizari Intra in discutie Tagurimurit, Regele Mihai, un an shortlinkhttp://crct.ro/ntGP

Anul trecut, la 4 decembrie, nu stiam ca este ultima zi din viata lungă (96 de ani) a regelui Mihai. A doua zi, la 5 decembrie, am primit vestea că Majestatea Sa, regele Mihai, a murit. Dintre toți oamenii cu care m-am intersectat a fost cel pe care l-am respectat cel mai mult. Și dacă nu ar fi fost rege, ar fi fost exact la fel.

Avea 96 de ani. Peste jumătate i-a trăit în exil. Era ultimul șef de stat din al doilea război mondial care mai era în viață. Regele Mihai a avut un destin trist. Istoria potrivnică nu l-a lăsat să-și împlinească menirea. Era pregătit să modernizeze monarhia și tara. Istoria i-a fost cu totul potrivnică. Să ne imaginăm că România nu ar fi fost strivită de șenilele Armatei rosii și nu ar fi fost silită sa devină o țară comunistă și ar fi rămas pe tron după 1947. România ar fi fost departe… Nenorocul i-a aruncat înainte un război, apoi o ocupație străină și un regim de dictatură extrem de dur. A urmat un exil prelungit.

Am avut șansa să îl întîlnesc în 1990 la Paris, prezentat de ambasadorul nostru de atunci Alexandru Paleologu. Împrejurarea a făcut să rămînen singuri într-o încăpere a casei parohiale pină spre dimineață. Erau multe de povestit. Regele nostru era extrem de interesat să îi spun ce se întimplă acasă, în țară. Era foarte devotat României – din tot sufletul lui. Nu cred să fi trăit macar o clipa fără să se gindeasca la ea. Ii dorea din tot sufletul binele, se sacrificase pentru ea. Nu iubea deloc vorbele mari. Era extrem de modest, atent cu cei din jur. Nu te făcea să simți in niciun fel diferența de rang, 056de virstă, că era rege și tu un oarecare. Din acea zi am devenit mai mult decît monarhist, un mihăist. Devotat persoanei sale.

Cind in 1992 i s-a permis să vină în țară, m-am aflat în comitetul care a pregătit și i-a organizat primirea. Nu a fost nevoie de mare lucru pentru că regele atrăgea irezistibil lumea. Un milion de bucureșteni au ieșit pe străzi să-l aclame. Am sperat din toată inima să nu mai plece de vreme ce aici era țara lui, casa lui.

S-a intimplat să il intîlnesc în mai multe ocazii la Paris, la Versoix, la București,etc. De fiecare dată cu aceleași impresii. Era de o discretțe extaordinară, vorba sa era de fapt șoaptă. Avea niște tăceri care nu se mai terminau. Impunea, avea ținută.

Am fost mereu neplăcut impresionat de felul nedemn în care l-au tratat oficialitățile românești. Anvergura sa m-a impresionat și nu numai pe mine. Era diferit. Avea in mod natural majestatea unui rege. Niciun pic de poză sau de emfază. Era simplu și răbdător. Un personaj istoric. Peste el și tronul lui trecuseră atîtea vicisitudini și rămasese parcă neatins. Calm, modest, regal. Impecabil.

Conversatii cu Regele Mihai I 01Regele Mihai nu mai e! Ne-a părăsit pentru totdeauna. Dispariția sa marchează definitiv – ca o bornă kilometrică – o epocă întregă din istoria noastră.”

*** Marți, 4 decembrie, ora 17,00 la Atheneul român, va fi lansat volumul „Conversații cu regele Mihai” de Stelian Tănase, publicat de editura Corint. Participă – pe lîngă autor – Elena Vijulie, îngrijitoarea ediției, Andrei Dimitriu, directorul Atheneului român, Ana Antonescu director editorial al editurii Corint, Ion M.Ioniță, redactor-șef al revistei „Historia” și Carmen Musat – redactor-sef al revistei „Observator cultural”, care va modera întîlnirea. Proiectul este sprijinit de Banca Transilvania. La eveniment va participa alteța Sa regală principesa Elena și excelența-sa, Alexander Phillips Nixon. La final o sesiune de autografe.

***Volumul se găsește deja în librarii, la raft. De asemenea, il puteți comanda on-line – cu discount- pe elefant.ro si edituracorint.ro, librariadelfin.ro librarie.net

Este cadoul perfect de Sărbători pentru toată familia.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.