Reteaua Corect

Un dezastru numit Predoiu

„După demisia surprinzătoare și silențioasă a lui Mihai Răzvan Ungureanu din funcția de director al Serviciului de Informații Externe (SIE), demisie survenită la finele lunii septembrie 2016, după puțin peste un an de la revenirea sa în această funcție, președintele Klaus Iohannis l-a numit director interimar al serviciului românesc de spionaj pe generalul Silviu Predoiu, care deținea din 2005 funcția de prim-adjunct al directorului serviciului, care-i conferea poziția de șef operativ al acestuia”, scrie Cotidianul, într-un material pe care-l redăm în continuare integral.

Generalul Predoiu a deținut funcția de director interimar până joi, 5 iulie 2018, când a depus jurământul noul director al SIE, Gabriel Vlase, propus de președintele Iohannis cu trei săptămâni în urmă și votat miercuri de plenul reunit al Parlamentului, cu o majoritate zdrobitoare. SIE a fost condus astfel, timp de aproape doi ani, de un director interimar militar, fapt ce încalcă prevederile constituționale și practicile democratice din lumea euroatlantică, conform cărora în fruntea serviciilor secrete trebuie desemnați directori civili. Predoiu mai putea să dețină funcții de conducere în SIE până în data de 5 august 2018, când împlinește vârsta de 60 de ani, la care este obligatoriu să se pensioneze și să treacă în rezervă.

Un șef longeviv descins din Securitate

Propunerea prezidențială pentru funcția de director al SIE, în persoana deputatului Gabriel Vlase, vicepreședinte al PSD și vicepreședinte al Camerei Deputaților, a înregistrat în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului 341 de voturi pentru și doar 31 de voturi împotrivă. Aproape sigur că au votat pentru Vlase parlamentarii din partidele aflate la guvernare (PSD și ALDE) și din principalul partid de opoziție (PNL) și probabil parlamentarii UDMR și ai celorlalte minorități naționale. Cu toată susținerea prezidențială și parlamentară de care a beneficiat, problema care se pune acum este dacă Gabriel Vlase va avea capacitatea de a conduce și de a reforma SIE, având în vedere nivelul său de pregătire, de experiență și de conduită. Pentru că, după revoluția din decembrie 1989, serviciul de spionaj extern a fost cel mai puțin reformat serviciu secret din România, în acesta fiind mulți ofițeri și mentalități aparținând Securității. Spre deosebire de SIE, în SRI, care a fost perceput drept urmașul Securității, s-au produs epurări masive în anii ’90 și au avut loc pe parcurs anumite încercări de reformare.

În ultimii 13 ani SIE a fost condus cu o mână forte, aproape ca pe o feudă proprie, de generalul Silviu Predoiu, descins din vechea Securitate ceaușistă, care a fost numit în funcția de prim-adjunct al directorului Serviciului de spionaj de fostul președinte Traian Băsescu, în cursul anului 2005. Predoiu a devenit general cu patru stele, din care una a primit-o de la fostul președinte Ion Iliescu în 2004 și nu mai puțin de trei stele le-a primit de la fostul președinte Traian Băsescu. Predoiu a făcut parte din galeria generalilor înstelați și fidelizați de Băsescu, alături de Florian Coldea, Marcel Opriș, Alexandru Burian ș.a. Oarecum paradoxal, președintele Iohannis nu numai că l-a menținut în funcție aproape patru ani, dar l-a și promovat director interimar al SIE. Generalul Predoiu a devenit astfel cel mai longeviv șef operativ de serviciu secret din toată istoria României, nu numai din perioada postdecembristă. Nici sinistrul Pantiușa Bodnarenko nu a rezistat atâția ani în fruntea Securității în neagra perioadă bolșevică.

Cum a atins un astfel de record un individ cu background-ul profesioal dezastruos al generalului Predoiu? Care nici măcar nu este ofițer de intelligence la bază, absolvind Facultatea de Geologie și fiind cooptat de Securitate înainte de 1989. Rețeta succesului său a constat în pile, cunoștințe și relații interne și, în ultimul deceniu, externe. La facultate și în Securitate, respectiv în Direcția de Informații Externe (DIE), strămoșul SIE, a intrat pe pilele tatălui său, care a deținut funcții importante în Securitatea ceaușistă, cea mai importantă fiind cea de șef al Serviciului de Contrainformații din Inspectoratul General al Miliției, funcție pe care a exercitat-o în anii ’80. După decembrie 1989, Silviu Predoiu a activat trei ani în centrala SIE, după care în 1993 a fost trimis la post în capitala Nigeriei, Lagos, de unde a fost retras în 1997.

Pilos, corupt, incompetent…

În cursul mandatului președintelui Emil Constantinescu, colonelul Silviu Predoiu a fost promovat șef al Direcției de Crimă Organizată din SIE, cu funcție de general, grație intervenției soției sale, Cătălina, care i-a fost apropiată lui Constantinescu ca studentă la Facultatea de Geologie. Pentru a-l impresiona pe acesta, Silviu Predoiu i-a fost prezentat drept o victimă a regimului Iliescu, care vrea să pună umărul la stârpirea neocomunismului și la edificarea democrației. Culmea ironiei este că, în cursul ultimului mandat prezidențial al lui Ion Iliescu (2000-2004), Silviu Predoiu a fost avansat general de brigadă și a fost promovat, pe rând, șef la trei direcții din SIE (Direcția de Antiterorism, Direcția de Protecție Internă și Direcția Generală de Securitate Internă), grație intervențiilor tatălui său către tatăl directorului de atunci al SIE, Gheorghe Fulga, care a deținut această funcție în perioada 2001-2006. Predoiu senior a fost în relații de prietenie cu Fulga senior, care a activat în anii ’80 în Miliția Județeană Brașov, unde a deținut funcții de conducere și a avansat până la gradul de colonel. Fulga senior avea studii militare la Moscova și a fost urmărit în perioada respectivă de unitatea anti-KGB a Securității, prietenia cu acesta costându-l funcția de CI-st șef pe Miliție pe Predoiu senior. Culmea este că și Predoiu senior a fost avansat la gradul de general în rezervă de către fostul președinte Iliescu în ultimul său mandat.

Cu peste un deceniu în urmă, în presa centrală au apărut dezvăluiri că Silviu Predoiu ar fi fost implicat, împreună cu un alt ofițer SIE, Bogdan Dumitrescu (arestat în 2006 pentru spionaj militar în favoarea Rusiei), în timp ce se aflau la post în capitala Nigeriei, Lagos, în afaceri dubioase cu petrol cu oficiali nigerieni și cu mai mulți afaceriști ai vechii Securități, care controlau firmele Dextron, Petroconsult și Cromconsorțiu. Nigeria a fost unul dintre end-user-ii falși folosiți în afacerile cu armament ale Securității și urmașilor săi. În perioada în care a activat la Lagos, Predoiu a fost implicat într-un scandal monstru cu portarul ambasadei României, un subofițer SIE, care l-a înjunghiat pentru că s-a dat la soția sa. Acest caz negativ a devenit subiect de predare pentru cursanții Școlii de perfecționare a ofițerilor SIE de la Brănești, când erau instruiți cum să se comporte la post. Pe de altă parte, generalul Predoiu a fost cercetat pentru fapte de corupție într-un dosar înregistrat la Secția Parchetelor Militare din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sub nr.11/P/2006, dar ulterior acest dosar a fost preluat de DNA, unde i s-a pierdut urma.

TEXTUL integral poate fi citit în ediția digitală din data de 11.07.2018 a Cotidianul!

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.