Reteaua Corect

Un deputat propune pedepse grele pentru magistratii colaboratori pe protocoale

Procurorul General al Romaniei Augustin Lazar (foto 1 dreapta) si fosta sefa DNA Laura Kovesi (foto 1 stanga) ar fi fost deja in puscarie in cazul in care proiectul pe care il propune astazi deputatul PSD Liviu Plesoianu (foto 2) ar fi fost in vigoare, sub forma de lege, scrie Luju.ro.

 

Plesoianu a depus in Camera Deputatilor, in urma cu cateva zile, o excelenta initiativa legislativa izvorata tocmai din activitatea lui Augustin Lazar si a Laurei Kovesi. Mai exact, din protocoalele secrete pe care acestia le-au semnat cu SRI in 2016, respectiv in 2009. Prin proiectul sau de lege Liviu Plesoianu propune interdictia expresa pentru magistrati de a semna protocoale secrete cu serviciile de informatii, precum si de a-si desfasura activitatea in cadrul unor echipe mixte.

Concret, deputatul Liviu Plesoianu propune modificarea art. 7 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor in sensul ca magistratii sa nu poata colabora cu serviciile secrete in baza unor protocoale secrete, si nici sa nu isi poata desfasura activitatea in cadrul unor echipe mixte. In caz contrar, colaborarea pe protocoale si lucrul in echipe mixte se vor pedepsi cu inchisoare de la 5 la 10 ani.

Iata propunerea deputatului Liviu Plesoianu privind interdictia pentru judecatori si procurori de a colabora cu serviciile pe protocoale secrete si de a lucra in echipe mixte:

 

“Articolul 7 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

 

Art. 7

 

(1) Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora, personalul auxiliar de specialitate si personalul conex personalului de specialitate al instantelor si parchetelor nu pot fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informatii, nu pot desfasura activitati de cooperare cu lucratori sau colaboratori ai niciunui serviciu de informatii in baza unor protocoale sau a unor alte documente cu caracter secret si nu isi pot exercita activitatea profesionala in cadrul unor echipe mixte impreuna cu lucratori sau colaboratori ai serviciilor de informatii in baza unor proceduri stabilite prin protocoale sau prin alte documente cu caracter secret. 

 

(2) Incalcarea dispozitiilor alin. (1) conduce la eliberarea din functia detinuta, inclusiv cea de judecator sau procuror. Incalcarea interdictiilor prevazute la alin. (1) este infractiune impotriva independentei justitiei si se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 10 ani. In cazul in care infractiunea este comisa de un magistrat cu functii de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei se majoreaza cu jumatate. Tentativa se pedepseste”. 

 

Iata prevederea actuala din Legea 303/2004 in legatura cu interdictiile magistratilor de a colabora cu serviciile:

 

“(1) Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, personalul de specialitate juridica asimilat acestora si personalul auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si parchetelor nu pot fi lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii.

 

...

 

(4) Incalcarea dispozitiilor alin. (1) conduce la eliberarea din functia detinuta, inclusiv cea de judecator sau procuror”.

 

Puscarie si pentru sefii serviciilor

De asemenea, deputatul Liviu Plesoianu propune masuri nu doar impotriva magistratilor care colaboreaza cu serviciile secrete in baza unor protocoale secrete, ci inclusiv impotriva serviciilor secrete. Mai precis,Plesoianu introduce interdictia expresa pentru servicii de a racola magistrati, de a semna cu acestia protocoale secrete, precum si de a-si desfasura activitatea in echipe mixte impreuna cu judecatori si procurori. Pedepsele prevazute sunt aceleasi, de la 5 la 10 ani de inchisoare, cu majorarea limitelor in cazul unor ofiteri cu functii de conducere sau la instigarea acestora.

Iata propunerea lui Liviu Plesoianu privind interdictia serviciilor de a colabora cu magistratii pe protocoale secrete sau in echipe mixte:

 

Serviciilor de informatii le este interzis sa racoleze persoanele de la alin. (1) ca lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori. De asemenea, serviciilor secrete le este interzis sa semneze protocoale secrete sau orice alt tip de documente cu caracter secret cu persoanele prevazute la alin. (1), precum si sa isi desfasoare activitatea profesionala in cadrul unor echipe mixte impreuna cu persoanele prevazute la alin. (1), in baza unor proceduri stabilite prin protocoale sau prin alte documente cu caracter secret. Incalcarea acestei interdictii este infractiune impotriva independentei justitiei si se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 10 ani. In cazul in care infractiunea este comisa de un ofiter cu functii de conducere sau la instigarea acestuia, limitere pedepsei se majoreaza cu jumatate. Tentativa se pedepseste”.

 

Iata proiectul deputatului PSD Liviu Plesoianu:


 

Iata expunerea de motive a deputatului PSD Liviu Plesoianu:

 

Sursa: Luju.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.