Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

Un caz terifiant: primarul din Târgu Mureș și aprobarea pentru copii

Scris de Bogdan Tiberiu Iacob in 15 ianuarie 2020 la 11:32, in Politics. 584 vizualizari Intra in discutie Taguriaprobare, copii, primar, Targu Mures, tigani shortlinkhttp://crct.ro/nvxb

Primarul din Tg.Mureș este în mod cert unul dintre cei mai abili politicieni din România, iar performanțele sale merită studiate în școlile de politologie. Numai că extrem de discutabilele sale strategii electorale au mers de această dată prea departe și e momentul, în opinia noastră, să se recurgă la măsuri extrem de ferme pînă nu e prea tîrziu. Dacă în discursul electoral al anului 2020 apare teza eugeniei naziste, înseamnă că lucrurile au fost împinse dincolo de orice limite admisibile, iar reacția autorităților, a clasei politice și a societății civile trebuie să fie pe măsură.

Concret, primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, propune introducerea unor anchete sociale obligatorii pentru cuplurile care vor să aibă copii, în care să se țină cont de situația financiară și de educație. Celor care nu îndeplinesc criteriile, statul ar trebui să le ia copilul, crede edilul.
Florea a scris luni pe Facebook:
„Propun introducerea obligatorie a unei anchete sociale pentru cuplurile care vor să aducă pe lume copii, anchetă care să țină cont de următoarele lucruri: dovada unui loc de muncă și a unei locuințe stabile; situație financiară acceptabilă; un nivel de educație minim stabilit prin lege; vârsta minimă la care un adult să devină părinte, etc”.
El mai spune că în cazul cuplurilor care nu îndeplinesc aceste criterii și vor avea copii, statul trebuie le ia copiii. „În cazuri exceptionale, în care, totuși, un cuplu care nu îndeplinește condițiile prezentate va avea un copil, consider că statul va trebui să preia copilul și să-i ofere condițiile corespunzătoare pentru dezvoltare – igienă, educație, hrană. În acest caz, indemnizația nu ar mai fi acordată părinților. Aceștia vor avea, însă, posibilitatea de a-și recupera copilul, după ce vor îndeplini condițiile prevăzute”, a explicat, conform Mediafax, edilul din Târgu Mureș.
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat în urma afirmațiilor primarului din Târgu Mureș. Alte reacții de la politicieni și reprezentanți ai societății civile continuă să apară.

Limbaj colorat? Extremism ținînd de natura personajului?
Teamă ne e că nici pomeneală.

Intelectualul medic Dorin Florea folosește de ani de zile ungurii, dar în special țiganii ca armă electorală de excepție, exploatînd în orb acest segment social. Nu vorbește la supărare, cu năduf, ci rece și extrem de bine calculat.

Și tocmai aici rezidă marele pericol.

Florea este un mare performer politic, poate insuficient analizat la noi.
Se află la al cincilea mandat consecutiv de primar al unui oraș în care – atenție mare! – o bună perioadă după revoluție maghiarii au fost majoritari, Tg.Mureș avînd cea mai mare populație de această etnie din România, apoi au devenit minoritari, dar relativ la limită, în raport cu românii. Iar al șaselea mandat pare că e pe drum.
Cum e posibil ca un personaj care se manifestă profund antimaghiar, un demn confrate al lui Gheorghe Funar, să ia mandat după mandat într-un oraș ca Tg.Mureș, uneori chiar din primul tur, indiferent că era propus de PNȚCD, PDL ori candida independent?

Răspunsul e simplu: Florea obține cu regularitate voturi și din partea maghiarilor din oraș.
Și o face apelînd la cea mai perfidă metodă: înfierînd permanent o a treia etnie, nu foarte numeroasă, dar care nu e foarte iubită, așa cum o dovedesc de ani de zile sondajele de opinie, nici de români, nici de unguri, cea a romilor.

Atacurile sale se produc cu precădere în perioadele de dinaintea alegerilor, dar și pe la jumătatea mandatelor, probabil pentru ”întreținere”.
Sigur, Florea trebuie să critice periodic și ungurii, pentru a ține aproape votanții români, dar țiganii au un statut special în strategia sa, pentru că aduc balansul de voturi dinspre maghiari necesar cîștigării alegerilor.
Războaiele edilului cu CNCD ori cu diverse ONG-uri sunt de notorietate, de ani de zile, dar nu par să îi afecteze parcursul politic, dimpotrivă.
Prin 2010, bunăoară, el voia nici mai mult nici mai puțin decît să implementeze la Tg.Mureș un proiect-pilot de ”civilizare” a țiganilor, apelînd la sprijinul ministrului Elena Udrea.
„Ţiganii reprezintă unele din marile probleme ale României. Pe lângă problemele de infrastructură, de educaţie, de sănătate, problema ţiganilor reprezintă o mare problemă dacă nu iei în calcul o strategie la nivel naţional. Primul lucru pe care l-am propus, şi îl propun şi acuma, este să nu li se mai spună nici romi, nici altceva, hoheri sau alte definiţii, ci ţigani. Cu asta trebuie început”, declara public edilul, neuitînd să adauge că la loc de cinste în programul său ar figura ”spălarea”.

Istoria a dovedit din plin, din nefericire, că mari tragedii ale umanității au fost adesea ambalate în grija nețărmurită față de oameni. Și în vorbe frumoase, produse de false îngrijorări, care au deschis, în fapt, drum unora dintre cele mai rușinoase pagini ale trecutului. Indienii americani erau închiși în rezervații pentru a fi mai bine protejați de unii albi răi, iar granițele comuniste erau păzite cu armele doar ca să nu dea buzna capitaliștii disperați peste raiul stalinist. Dictaturile comuniste ”luptau” permanent cu exploatarea omului de către om, iar cele ne-comuniste, cu ”imperialismul” care amenința popoarele.

Noua teză a lui Dorin Florea, aparent cu aplicare generală, dar care trimite clar inclusiv prin declarațiile lui spre etnia romilor, e desprinsă din legendara teorie a eugeniei, menită să conducă la crearea unor oameni mai sănătoși, mai inteligenți, la economisirea resurselor societății și curmarea suferinței umane etc. Evident, spre binele societății. Clocită de un văr al lui Charles Darwin prin sec.19, eugenia a fost dezvoltată în SUA începutului de secol 20 și abia apoi preluată de naziștii lui Adolf Hitler, deschizînd drum sterilizării forțate, izolării unor segmente sociale și finalmente, genocidului.
În esență, eugenia pornea de la conceptul că nu oricine ar trebui să aibă dreptul de a face copii, în orice caz nu persoanele cu diverse dizabilități, cuplurile de rase diferite etc.

În versiunea Florea, cei săraci, ”nespălați” și ”necivilizați”.

China lui Mao a impus regula unui singur copil per familie pentru a limita explozia demografică, dar nici chiar ea nu a mers pînă la a stabili cine are dreptul să aibă copii și cine nu.
Dincolo de asta, vîrfurile omenirii nu s-au născut, toate, în familii ”potrivite”. Genii care au împins barca lumii mai departe au apărut adesea în familii cu situații teribile, în sărăcie cruntă, răzbind prin mizerie, boli și luptîndu-se cu medii sociale defavorabile din toate punctele de vedere. Tatăl alcoolic și mai mult șomer al lui Beethoven ar fi primit dreptul de a face copii de la unul ca Dorin Florea, pe baza unei anchete sociale riguroase?
Estimăm că nu.

Pornind de la realități triste, precum integrarea socială deficitară a romilor, problemele de comportament generate de sărăcie și de ostracizare, primarul din Tg.Mureș joacă abil de ani de zile cartea ”discursului onest”, prin care ”spune lucrurilor pe nume” și cîștigă permanent sprijinul cetățenilor urbei sale.
Nu întîmplător liderul udemerist Laszlo Borbely avertiza cu ani în urmă că apropierea alegerilor locale aduce mereu cu sine, la Tg.Mureș „manifestări de ură, aţâţare, conflicte între etnii”.
Florea cunoaște foarte bine impactul electoral al atacurilor sale la adresa romilor, atunci cînd spune, spre exemplu, „să se facă o listă cu românii corecţi care lucrează în Anglia”, ori cînd e indignat că atunci ”când apare câte un gabor din acesta primitiv sau câte un descreierat care îi dă în cap la o italiancă, apare că tot poporul român e violator, e ţigan, e cerşetor samd”.
Faptul că în Tg.Mureș sunt doar vreo 3500 de etnici romi (2,4%) nu îl descurajează, odată ce a stabilit că țiganii sunt, oricum, cea mai mare problemă a patriei:
”Principala problemă a României o reprezintă ţiganii. Statul român este incapabil să gestioneze problema lor”, zicea el în 2007.
În 2013, aceeași placă:
”Doresc să fie prezentată adevărata problemă a României, gravă – şi anume modul în care ţara nu ştie să-şi gestioneze problema ţiganilor. Este o problemă pe care eu o consider problema majoră a României. Pentru că, nu întâmplător eşti cu capul gol şi te duci în izmene la Cameron sau te duci în genunchi la ăsta – şi în loc să-i vezi adevărata faţă a lui Hollande, tu te duci în genunchi. Nu-i normal, pentru că asta-ţi arată capacitatea unei ţări de a-şi rezolva problemele”, declara în decembrie 2013.

Seducătoare electoral sunt, probabil, și declarații de acum cîțiva ani gen ”CNA este cea mai vinovată instituţie, vinovată de derapajul cultural al ţării, întrucât consideră valori personaje ca Guţă, Adrian Copilul Minune şi alte minuni subculturale şi nu sancţionează derapajele, pe care poporul român le-a acceptat, spunând „Lasă, dom’le, că e haios”. Şi uite aşa am acceptat, ba copilul zgâit, ba pe Guţă Franuţă, ba pe nu ştiu ce Salami, ba pe regi şi ţigani şi aşa mai departe. Acuma discutăm de Casa Regală a României, nu? Şi în paranteză pui casa ţiganilor… păi cum vrei să fii privit altfel?”.

Ce nu explică bravul edil tîrgmureșan, însă, e motivul pentru care problemele create de romi sunt încă de actualitate în urbea sa după 20 de ani de mandat plus alți cîțiva ani prefect de Mureș; dacă deține soluțiile-minune, cum se face că nu a reușit să le aplice?

Răspunsul e simplu: pentru că fără ”amenințarea” reprezentată de etnia romă, lui Florea nu i s-ar mai bascula voturile salvatoare de la maghiari. O strategie urîtă, murdară, dar cum să fi fost ea sancționată politic cînd omul a luat vreo 3-4 mandate ca reprezentant al partidului președintelui Traian Băsescu, cel sancționat de CNCD pentru declarații alăturea cu drumul privind țiganii?

Băsescu, cel care s-a folosit, el însuși, de ”grija” față de altă minoritate, cea LGBT, pentru a cîștiga președinția în 2004?

Metoda lui Dorin Florea de a stinge focul – real în anume măsură, nimic de zis – cu benzină trebuie să înceteze. Iar ultimele sale declarații de pură sorginte nazistă care au provocat deja reacția Avocatului Poporului trebuie analizate cu toată responsabilitatea și sancționate cu toată severitatea.

Cu atît mai mult cu cît ele vin din partea unui om educat, chirurg de meserie, cu soție tot medic, și care se presupune că știe mai bine decît alții ce a însemnat cu adevărat în istorie ingineria socială. Un test pe care mai ales societatea civilă îl va înfrunta în perspectiva anului electoral în derulare. Cu ce rezultate, râmîne de văzut. 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.