Reteaua Corect
Bogdan Tiberiu Iacob

UN ANUNȚ BIZAR AL PREMIERULUI CIUCĂ ȘI ALE SALE IMPLICAȚII EXPLOZIVE

Declarație extrem de ciudată a premierului Nicolae Ciucă, azi, într-un cadru cu totul special și oficial, mai exact o conferință de presă la Chișinău. Ciucă a anunțat că nu va demisiona din fruntea Guvernului pentru a realiza rotativa guvernamentală și că procedura se va face prin predarea mandatului în fața președintelui Klaus Iohannis. Analfabetism politic, sau spusele premierului devoalează o anume strategie?

„Rocada urmează să se petreacă conform protocolului”, a spus Nicolae Ciucă. Dar a făcut o precizare spectaculoasă: „Nu o să mi dau demisia, am primit un mandat de la președinte, voi preda mandatul președintelui României”.

Prima ipoteză e că premierul e complet în afara legislației, începînd cu onor Constituția, care prevede că un prim-ministru nu poate părăsi funcția decît prin demisie, moțiune de cenzură, deces, pierderea drepturilor electorale, incompatibilitate sau incapacitatea exercitării funcției mai mult de 45 de zile.
Atît!

Nu există mecanismul ”predării mandatului”.
Oricît de neavenit într-ale politicii ar fi generalul, e foarte greu de crezut, totuși, să nu aibă habar de o chestiune extrem de importantă pentru însăși funcția pe care o deține.

O a doua ipoteză complică un pic lucrurile, însă.
Dacă Ciucă nu își dă demisia, conform propriului anunț, el nu poate fi înlocuit de un premier de la PSD.
”Predarea mandatului” către președinte mută către Cotroceni nu doar privilegiul desemnării viitorului premier, ci și pe cel al deciziei privind înlocuirea sau nu a celui actual.
Ar însemna ca Iohannis să analizeze demersul lui Ciucă și să decidă el însuși nu dacă îl numește sau nu pe Ciolacu drept succesor, ci pur și simplu dacă acesta pleacă ori ba de la palatul Victoria. „Atunci când coaliţia va decide să facă o schimbare de Guvern, se vor prezenta toate părţile interesate, îmi vor prezenta punctele de vedere şi, în conformitate cu Constituţia, voi lua atunci decizia care mi se va părea cea mai bună pentru România” a spus Iohannis, luna trecută. O declarație, ea însăși, cam neașteptată.
Atît declarația președintelui cît și cea de azi a lui Ciucă lasă loc pentru o decizie-surpriză, mai exact refuzul rotativei, în mai, de la nivelul administrației prezidențiale, ”spre binele României”.

Dar chiar și dacă ar decide înlocuirea lui Ciucă, președintele nu poate decît să-i ceară el însuși demisia premierului, demisie pe care acesta tocmai a anunțat că nu și-o va da.
Cum ar fi ca generalul să se prevaleze de chichița juridică a ”predării mandatului” în locul demisiei pentru a anihila rotativa și a rămîne prim-ministru, chiar peste capul lui Iohannis?
Cum ar fi să se reediteze cazul Grindeanu, premierul rebel împotriva căruia propriul partid a băgat moțiune de cenzură? (Bogdan Tiberiu Iacob)

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.