Reteaua Corect

Umilirea PNL de către USR și efectele asupra congresului din toamnă

Scris de newsreporter in 22 iulie 2021 la 12:27, in Politics. 414 vizualizari Intra in discutie Taguricongre pnl, PNL, sanatate, secretar de stat, umilire, USR shortlinkhttp://crct.ro/nyad

Deja nu mai este un secret pentru nimeni că actuala majoritate guvernamentală poate număra mai degrabă lucruri care îi despart pe parteneri, decât cele care îi apropie, relatează Știripesurse.

Scandalurile se țin lanț, de la demiteri de miniștri, la disputele asupra justiției, și de la acuzații reciproce de blat cu PSD până la răfuieli instituționale.

Totuși, lucrurile au luat o turnură foarte interesantă recent, într-un minister vital pentru această perioadă. E vorba despre cel al Sănătății.

Presa a vuit în urma gestului inexplicabil al premierului Cîțu, de a numi, și apoi revoca, a doua zi, un secretar de stat la Sănătate. Explicația bâlbâită și dislexică ce a urmat invoca o justificare cel puțin bizară: lipsa locurilor pe organigramă, care ar fi impiedicat implementarea deciziei de numire.

În realitate, sursele noastre din interiorul coaliției afirmă cu totul altceva. Și anume că protocolul prevedea următoarea repartiție pe algoritm politic la Ministerul Sănătății: 3 secretari de stat ai USR, 2 ai PNL, 1 al UDMR. Total 6.

Într-adevăr, la acest moment, și încă din mandatul lui Vlad Voiculescu, pe organigramă erau doar 5 functii. Posturi ocupate astfel: 3 de la USR, 1 de la PNL și 1 de la UDMR.

În tot acest timp, cel supranumit "Vlăduț Magicianul" nu a pregătit documentația pentru hotărârea de guvern necesară adăugării pe organigrama ministerului a încă unui post, dedicat PNL, conform acordului politic.

Între timp, odată cu reprezentantul lui Don Nic de la big pharma, a plecat din minister și Andreea Moldovan,  iar Ioana Mihăilă a devenit ministru, vacantându-se astfel 2 posturi de secretar de stat.

Premierul Cîțu a numit, pentru cele 2 locuri rămase libere, un reprezentant al USR și unul al PNL, pe acesta din urmă revocându-l, surprinzător a doua zi.

Ce se întâmplase de fapt? Se pare că cei de la USR au declanșat un scandal-monstru, invocând protocolul coaliției și repartizarea 3-2-1 despre care am amintit mai sus.

Totuși, au "omis" să își asume înfăptuirea obligației impuse de protocol: că pentru a modifica organigrama și a exista cele 6 posturi negociate, ministrul USR al Sănătății trebuia, deja de 8 luni aproape, să propună în ședință de guvern o nouă structură.

Interesantă decizia lui Florin Cîțu, însă. Dincolo de minciuna invocată, a lipsei de posturi de secretar de stat, acesta a revocat un reprezentant al PNL Bacău, filială declarată susținătoare a lui Ludovic Orban.

Mai mult, mulți liberali afirmă că este încă o umilință "încasată" de PNL de la USR: câtă vreme aceștia nu și-au îndeplinit partea lor de înțelegere, însemnând inițierea modificării de organigramă, e inadmisibil să ceară revocarea unui om votat în forurile statutare, iar premierul să se execute fără crâcnire?

Concluzia e simplă, la fel ca și în cazul fostului ministru al Finanțelor. Lupta internă din PNL folosește oruca pârghie instituțională la care candidații au acces, interesele partidului și ale României fiind subordonate celor personale.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.