AliaÈ›ii noÈ™tri ucraineni au procedat perfid în legătură cu Canalul Bâstroe. Exact la fel cum au făcut È™i în cea ce priveÈ™te ticăloasa lege a minorităților sau în politica de reprimare împotriva preoÈ›ilor români din Ucraina. Pentru prima dată a fost declanÈ™at un litigiu legat de Canalul Bâstroe la 11 mai 2004. Nu era niciun război atunci È™i aveam, cum avem È™i acum, un tratat de bună vecinătate cu Ucraina. Fără a notifica partea română sau instituÈ›iile internaÈ›ionale care protejează Delta Dunării, ucrainenii au început pur È™i simplu să dragheze Canalul. Acesta are o adâncime naturală de 2-3 metri. Pentru a-l face navigabil din perspectiva vaselor maritime, este necesară o adâncime minimă de cinci metri. Ignorând parteneriatul cu România, în 2004, Ucraina a început să dragheze în secret. După intervenÈ›ia fermă a instituÈ›iilor internaÈ›ionale, lucrările au fost sistate în 2006. Iar acum, în plin război, Ucraina forÈ›ează din nou.
Sub aspect economic, interesul Ucrainei este legitim. Adâncind È™enelul Bâstroe, Ucraina ar avea posibilitatea să-È™i transporte cerealele direct din Marea Neagră până la Dunăre È™i să le transporte astfel în Uniunea Europeană fără a mai depinde în vreun fel de partea română. Atâta doar că respectivele lucrări de dragare ar avea consecinÈ›e catastrofale asupra întregului ecosistem al Deltei Dunării. BraÈ›ul Sulina, pe care se desfășoară în prezent traficul, ar deveni impracticabil. În baza principiului vaselor comunicante, debitul de apă de pe braÈ›ul Sulina ar scădea direct proporÈ›ional cu creÈ™terea debitului de apă pe braÈ›ul Bâstroe È™i respectiv pe BraÈ›ul Chilia. Aceasta ar avea consecinÈ›e economice dezastruoase pentru România. Dar dincolo de consecinÈ›ele economice, cele ecologice asupra ecosistemului Deltei Dunării ar fi de-a dreptul catastrofale. La această constatare au ajuns toÈ›i oamenii de È™tiință care studiază Delta Dunării È™i toate instituÈ›iile internaÈ›ionale care protejează acest bun unic din patrimoniul planetei.
Ca È™i în 2004, autoritățile ucrainene au acÈ›ionat în mod pervers. Mai întâi au solicitat părÈ›ii române, primind acest acord, să permită executarea unor simple lucrări de întreÈ›inere de natură să menÈ›ină Canalul Bâstroe la nivelul existent în ceea ce priveÈ™te navigarea unor vase uÈ™oare. După ce ministrul Transporturilor È™i-a dat acordul, începând din toamna anului trecut, ucrainenii au declanÈ™at într-o veselie operaÈ›iuni zilnice de dragare în adâncime, astfel încât să se ajungă la minimum cinci metri necesari pentru navigarea vaselor mai mari. O înÈ™elătorie în toată legea. Făcută zi de zi, luni întregi, pe sub nasul AdminstraÈ›iei RezervaÈ›iei Biosferei Delta Dunării, a Ministerului Mediului, a autorității din transporturi, a grănicerilor È™i serviciilor de informaÈ›ii. Dacă nu au È™tiut nimic, autoritățile de la BucureÈ™ti sunt extrem de vinovate È™i trebuie sancÈ›ionate la sânge. Dacă au È™tiut È™i nu au informat Guvernul, atunci sunt pur È™i simplu trădătoare. Dacă Guvernul a fost informat, dar a omis să informeze opinia publică È™i partenerii externi È™i să reacÈ›ioneze cu promtitudine, ei bine atunci avem un Guvern care în mod cert nu reprezintă interesele României. Un Guvern care trebui înlăturat degrabă de la Palatul Victoria.
Astăzi însă nici premierul, generalul cu patru stele Nicolae Ciucă, È™i nici nimeni altcineva nu mai poate pretinde că nu È™tie despre ce este vorba. Și ce altă soluÈ›ie mai există decât aceea de a formula în termeni cât se poate de severi un ultimatum la adresa autorităților de la Kiev? Care ar urma ca, în cel mult 24 de ore, să declare că se conformează, că regretă gravul incident pe care l-a generat È™i că sistează de îndată lucrările pe Canalul Bâstroe. În caz contrar, Ucraina nu ar mai trebui să beneficieze de niciun fel de susÈ›inere, nici militară, nici comercială, nici de altă natură din partea părÈ›ii române. Cu atât mai mult cu cât chiar ieri Dmitro Kuleba, È™eful diplomaÈ›iei de la Kiev, È™i-a permis să-l mintă în mod sfruntat pe Bogdan Aurescu, È™eful diplomaÈ›iei de la BucureÈ™ti, care a solicitat cuvenitele explicaÈ›ii părÈ›ii ucrainene. Concret, Kuleba a declarat că nu se fac lucrări de dragare în adâncime pe Bâstroe pentru a permite navigarea vaselor maritime. O minciună spusă cu seninătate. De vreme ce monitorizările deplasării zilnice a vaselor de dragare precum È™i activitățile concrete ale acestora pe Canalul Bâstroe dovedesc din plin contrariul. Oare mai avem bărbaÈ›i de stat la vârful României?
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.