Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Ultimatum la UDMR. Sau la PNL? Sau dublu șantaj?

Scris de Sorin Rosca Stanescu in 31 iulie 2022 la 09:27, in Politics. 599 vizualizari Intra in discutie shortlinkhttp://crct.ro/nzWy

Președintele Klaus Iohannis s-a dezlănțuit. Cu certitudine, la presiunea Comisiei Europene. Împotriva UDMR. Legat de fulminantul discurs al lui Viktor Orban. Și o face în stil timativ. Atât la adresa UDMR, cât și la adresa PNL. Care pot fi consecințele?

Maestrul Ion Cristoiu nu a ratat acest eveniment. Și a făcut o analiză profundă și extrem de interesantă. Plecând de la o premisă cât se poate de corectă. Și anume că UDMR, care și-a exprimat solidaritatea cu Viktor Orban și chiar admirația pentru acesta, nu va retracta. Și în niciun caz nu va întoarce armele împotriva premierului de la Budapesta. Iar PNL, forțat de președinte să ia o atitudine tranșantă, este de presupus că va încerca să forțeze scoaterea UDMR de la guvernare. Și ruperea coaliției. Analiza lui Cristoiu mă obligă ca, la rândul meu, să-mi exprim un punct de vedere ușor diferit.

Mai marii UE, după opinia mea, s-au opărit, nu atât pentru o afirmație discutabilă din finalul discursului lui Viktor Orban legată de rasa maghiară, cât de analiza extrem de dură și de bine argumentată a uriașelor vulnerabilități, acumulate în ultimii ani, în mecanismele Uniunii Europene. O analiză mai dură și în același timp mai pertinentă, decât a fost făcută vreodată. Cumva, birocrația bruxelleză trebuiau să îi dea peste degete lui Viktor Orban. Și l-au angajat pe post de gâde pe președintele Klaus Iohannis. Iar Iohannis s-a executat. Acum, în aceeași logică ar trebui să se execute și UDMR. Adică să abjure. Ceea ce este clar că nu se va întâmpla. Iar aici intervine a doua somație. Partidul prezidențial trebuie să pună piciorul în prag. Nu ajung simple declarații critice la adresa liderilor UDMR, care au acceptat senin și apoi au aplaudat discursul lui Viktor Orban. Iar UDMR nu se va dezice. În aceste condiții, PNL are obligația, se poate lesne deduce, să forțeze ruperea coaliției prin scoaterea UDMR de la guvernare. Dar cum ar putea să facă acest lucru?

Ejectarea UDMR din coaliția de guvernare nu se poate face fără acordul PSD. Este la mintea cocoșului, însă, că PSD, care se pregătește, în baza ,,rotativei”, să aducă un premier la palatul Victoria, nu va accepta să se vulnerabilizeze. Și să rămână, în viitor, la mâna PNL. Sau, și mai grav, nu va accepta să contribuie în vreun fel, în plin război, la granițele noastre la declanșarea unei grave crize politice. Iar dacă PNL nu iese din cuvântul lui Iohannis, iar PSD rămâne ferm pe poziții, ce urmează?

Urmează, fie că președintele Klaus Iohannis va fi transformat într-un actor politic de mâna a șaptea, la finalul celui de-al doilea mandat al său fiind total compromis, fie că PNL, rămânând solidar cu șeful său, va părăsi guvernarea.

Și se poate ajunge astfel, pe o scurtătură, fix la scenariul pe care l-am distribuit vineri.


Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.