Reteaua Corect

Ultima formă a noilor taxe pe care Guvernul își asumă azi răspunderea

Scris de newsreporter in 26 septembrie 2023 la 08:59, in Politics. 282 vizualizari Intra in discutie Taguriasumare, ciolacu, guvern, masuri fiscale, Parlament, raspundere, taxe shortlinkhttp://crct.ro/nBXJ

​​Guvernul își asumă marți răspunderea pe măsurile fiscale. Proiectul de lege a ajuns la Parlamen, unde senatorii și deputații pot depune amendamente, iar executivul se va întruni, în jurrul orei 13.00, pentru a decide dacă preia vreunul sau nu, relatează HotNews.

Ulterior, Ciolacu, împreună cu miniștrii, va veni tot marți în Parlament pentru a-și asuma oficial răspunderea pe proiectul de lege. Ședința ar urma să aibă loc la ora 17.00.

După acest moment, senatorii și deputații pot depune moțiune de cenzură. Dacă aceasta nu trece, legea se consideră adoptată.

CONSULTĂ AICI PROIECTUL DE LEGE CU MĂSURI FISCALE PE CARE GUVERNUL ÎȘI ASUMĂ RĂSPUNDEREA (inainte de amendamente)

Ciolacu: Nu se mai măreşte nicio taxă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni că Guvernul, prin măsurile fiscale pe care le ia, nu introduce taxe noi, ci scoate din excepţii şi niciun om de rând nu va fi afectat de aceste măsuri.

„Nu se mai măreşte nicio taxă. Noi am venit cu un pachet pe toate cele trei paliere. Noi avem excepţii, eu nu mai suport cuvântul 'excepţie'. De când sunt prim-ministru, mie mi s-a acrit de acest cuvânt. Cu cât îmi vin mai multe informaţii de la Finanţe, avem excepţii la excepţii, nu se poate aşa ceva. Am distrus această ţară prin 500 de excepţii luate într-o sută de acte normative. Noi dorim acum să aderăm la OECD. E foarte importat, intrăm în rândul ţărilor dezvoltate. Este foarte important să vedem ce avem excepţii. Eu nu am introdus taxe noi, am scos din excepţii. Nu mai suportă statul român excepţiile. Intervii punctual cu excepţii, peste tot se întâmplă în lume, pe anumite categorii", a spus Ciolacu, luni, la Antena 3.

Acesta a menţionat că excepţiile înseamnă 75 de miliarde de lei anual, iar evaziunea fiscală în România înseamnă 160 de miliarde.

„Veţi vedea lunar, după ce creez cadrul legislativ prin această lege pe care îmi asum răspunderea în Parlament, vor fi minumum două ministere care vor veni în şedinţa de guvern cu reorganizare, unde vor dispărea autorităţi, agenţii", a punctat premierul.

Marcel Ciolacu a mai spus că "niciun om de rând nu va fi afectat de măsurile pe care le ia Guvernul".

„Eu nu pot să accept, când tu ai peste 10.000 de lei, eu să îţi mai dau spor de antenă de 15%. Unul care are salariul cel mai mare la statul român, nominal, câştigă mai mult din sporul de antenă. Trebuie să pun o limită. Dacă ai 400 de milioane, eu îţi mai dau spor de antenă de 15%? Nu-i afectat şi cel cu 3.000 la fel?", a subliniat Ciolacu.

Ce modificări au apărut față de forma inițială

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunțat luni ce modificări sunt față de forma lansată în consultare publică de Ministerul de Finanțe: 

  • 1. Bonurile de masă vor fi acordate ca și până acum, însă Ministerul de Finanțe are termen o săptămână pentru a propune Executivului un proiect de Ordonanță de Urgență care va limita comisioanele implicate în acest proces de distribuție a bonurilor de masă.
  • 2. De asemenea, taxa pe valoare adaugată pentru biletele la spectacole, concerte, evenimente culturale şi sportive, TVA va fi de 9%.
  • 3. O mențiune și în ceea ce privește calculul impozitului pentru companiile multinaționale. Din totalul cifrei de afaceri, pe lângă investiții vor fi scăzute și accizele, care reprezintă deja o taxă. Iar impozitul va rămâne 16% din profit, dar nu mai putin de 1% din cifra de afaceri calculată conform criteriilor enunțate mai devreme.
  • 4. Pentru institutiile de cultură cu mai puțin de 50 de angajați, oportunitatea de comasare va reveni autorităților locale.
  • 5. A fost de asemenea eliminat pragul de 2,5% din buget pentru autoritățile locale care finanteaza evenimente culturale.

HotNews

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.